Hiid-sarvikrai (Mobula birostris, Manta birostris)

Hiid-sarvikrai (Mobula birostris, varem Manta birostris), kõhrkala kotkasrailiste seltsi merisarvikute(Mobula) perekonnast. Inglise giant manta; prantsuse mante géante; saksa Teufelsrochen; hispaania manta gigante; kreeka diavolos; jaapani itomaki-ei; soome paholaisrausku; vene манта, черт морской. Levinud laialdaselt, kuid ebaühtlaselt Vaikses, Atlandi ja India ookeanis 35° lõunalaiuse ja 35° põhjalaiuse vahel, sagedamini kohatakse lõunapoolkera vetes. Rännete pikkus kuni 1100 km, kuid ookeane ületab harva. Võib sukelduda sügavamale kui 1000 m; tavaliselt sügavustel 0-120 m. Kevadel ja sügisel hoidub randade lähedale, talvel läheb avamerele. Päevasel ajal viibib vee ülemistes kihtides, ööseks sukeldub sügavamale. Liigub ringi nii üksikult kui ka kuni 30-liikmeliste parvedena.

Leviala

Suurim liik railaadsete seas ja üks suuremaid kalaliike üldse. Suurimaks pikkuseks 910 cm (tavapikkus 450 cm); suurimaks massiks 3 tonni. Eluiga kuni 20 a.

Eripäraks peauimed, mis esmapilgul mõjuvad sarvedena. Ujumise ajal keerab kala need uimed spiraalselt sarvedeks, toitumise ajal aga suunab nende abil oma laia suhu planktoniküllast veevoolu.

Ekslikult on usutud, et hiid-sarvikrai võib rünnata sukeldujat ning ta oma tohutute rinnauimede embusega lämmatada. On ka usutud, et see kala võib inimese alla neelata. Viimaste aastakümnetega on hiid-sarvikrai arvukus ülepüügi tõttu järsult vähenenud. On riike (nt Ecuador), kes on hiid-sarvikrai püügi täielikult keelustanud (ka kaaskalana).

Juuni, 2019

Vaata lisaks:

Pontarof / Tebuch (kala Theveti bestiaariumis)
Cahuamanta (kalasupp)
Merisarvikud (Mobula)