Kotkasrailased (Myliobatidae)

Kotkasrailased (Myliobatidae), kõhrkalade sugukond railaadsete (Batoidea) ülemseltsi kotkasrailiste (Myliobatiformes) seltsist.

Varasemalt on loetud sugukonda kuuluvaks 4 perekonda ja 38 liiki (nii on jätkuvalt ka FishBase's, 2019):

Aetobatus haugasraid

Aetomylaeus viuraid

Mobula merisarvikud

Myliobatis kotkasraid


2016. a revisioniga jäi aga sugukonda 2 perekonda 19 liigiga. Perekond haugasraid (Aetobatus) muutus iseseisvaks haugasrailaste (Aetobatidae) sugukonnaks ja ka perekond merisarvikud (Mobula) hakkas kuuluma merisarviklaste (Mobulidae) isesisvasse sugukonda. Samuti muudeti iseseisvaks sugukonnaks Rhinopteridae härjapearaide (Rhinoptera) perekond, mis mõnedes käsitlustes kuulus varasemalt kotkasrailaste sugukonda.


Pärast 2016. a revisjoni kuuluvad sugukonda perekonnad:

Aetomylaeus viuraid (7 liiki)

Myliobatis kotkasraid (11 liiki)

Sugukonda kuuluvad liigid on suured ja väga suured kõhrkalad, kelle rombikujulise kehaketta laius või ulatuda 3 meetrini. Keha on tugev ja paks, pea kitsas ja selhelt eristuv. Silmad ja hingatsid asuvad pea külgedel. Suu on lai lõugadel kuni 10 (enamasti 7) rida hambaid. Saba (kui on) on kehakettast pikem. Mõnedel liikidel on sabal mürgiastel. Enamusel viuraide liikidest saba puudub. Ujuvad rinnauimede laineliste liigutuste abil. Toituvad peamiselt limustest ja vähilaadsetest. Munastsünnitajad.

Mai, 2019

Vaata lisaks:

Merisarvikud (Mobula)
Merisarviklased (Mobulidae)
Härjapearaid (Rhinoptera)
Kotkasrailised (Myliobatiformes)
Haugasraid (Aetobatus)
Viuraid (Aetomylaeus)
Kotkasraid (Myliobatis)
Railaadsed ehk raid (Batoidea, ka Rajomorphii)