Rihmsabaraid 2 (Taeniurops),

Rihmsabaraid 2 (Taeniurops),kõhrkalade perekond astelrailaste (Dasyatidae) sugukonnast. Takson moodustati 2016. a, eestikeelne ametlik nimetus seni puudub. Kuna perekonda kuuluvad liigid kuulusid varem rihmsabaraide (Taeniura) perekonda, kannab takson Kalapeedias nimetust rihmsabaraid 2.

FishBase's kuulub perekonda 1 liik – mustlaik-rihmsabarai; Wikipedias 2 liiki, perekonda on paigutatud ka ümar rihmsabarai, kesFishBase's on paigutatud perekonda rihmsabaraid (Taeniura).

Taeniurops grabata (Geoffroy Saint-Hilaire, 1817) (Round fantail stingray) – ümar rihmsabarai. Vt rihmsabaraid (Taeniura).

Taeniurops meyeni (Müller & Henle, 1841) (Round ribbontail ray) – mustlaik-rihmsabarai. India ookean ja Vaikse ookeani lääneosa: Pärsia lahest, Punasest merest ja Ida-Aafrikast kuni Jaapani lõunavete, Mikroneesia, Austraalia troopiliste vete ja Lord Howe saareni. Vaikse ookeani lääneosas Kookosesaarte ja Galapagose vetes, üksikud teated Kesk-Ameerika rannavetest. Mereveeline, riffieluline, sügavustel 1-500 m, tavaliselt 20-60 m. Eelistab liivast põhja korall- või kaljurahude läheduses, siseneb ka estuaaridesse. Ketta laius kuni 1,8 m, üldpikkus kuni 3,3 m, mass kuni 150 kg. Saba lühem kui kehaketas, sabavarrel mürgiastel. Pealt hele- või tumehall, vahel ruuge alatooniga, tumedate laigukestega. Alt valge või kreemikas, täpikestega, servadelt tumedam. Eluviis öine, päeval varjub koobastesse. Võib elada üksikuna ja ka rühmades. Toitub limustest, hulkharjasussidest, krevettidest, krabidest ja pisikaladest. Toidu leidmiseks surub suust veevoo põhjasubstraadile ja „peseb“ sellest saagi välja. Sünnitab kuni 7 järglast. Rahumeelne ja uudishimulik, kuid ärritununa võib mürgiastlaga inimest vigastada. On teada vähemalt 1 surmaga lõppenud juhtum, kui rai ründas sukeldujat, kes üritas tema seljas ratsutada. Püütakse sihipäraselt, Kagu-Aasias kasutatakse liha toiduks. Seisund: ohustatud.


Mustlaik-rihmsabarai

Mai, 2019

Vaata lisaks:

Rihmsabaraid (Taeniura)
Astelrailased (Dasyatidae)