Luitstuur (Polyodon spathula)

Luitstuur (Polyodon spathula), kalaliik luitstuurlaste (Polyodontidae) sugukonnastm luitstuurade perekonna ainuliik. Inglise mississippi paddlefish; saksa Löffelstör, Paddelfisch; prantsusespatule d'Amérique; soome lapasampi; vene веслонос. USAs Mississipi jões ja jõgikonnas, ka jõgikonnaga seotud järvedes; ka teistes Mehhiko lahte suubuvates jõgedes. Sügavamal kui 3 m, hoidub kaldaist kaugemale, kevadel ja suvel ka veepinnal ja sooritab hüppeid veest välja. Ainus tuurlane, kes toitudes zoo- ja fütoplanktonist ning detriidist ujub pidevalt avatud suuga ja sõelub lõpusepiide abil toitu. Pikkus kuni 221 cm, tavaline 120 sm, mass kuni 91 kg, eluiga kuni 55 a. Aerukujulise rostrumi (nokise) pikkus on umbes kolmandik kala üldpikkusest. Rohked ja peened hambad vaid noortel isenditel. Seljalt tumehall, kõht ja küljed heledad.

Liha ja mari kõrgelt hinnatud; luitstuura marja on müüdud ka beluugamarja pähe, mis on toonud kaasa kohtuprotsesse. Kuni 1987. a püüti luitstuura USAs aastas 150-900 t, kuni liigi seisund halvenes ülepüügi ja looduslike elupaikade kadumise tõttu. Nüüd ohualune liik. Töönduslik püük katkestati, kuid mõnedes osariikides on lubatud luitstuura sportlik küttimine (õnge või lanti see kala ei haara).

Luitstuura on kasvatatud või kasvatakse nii jõgedesse asustamiseks kui ka kaaviari tootmiseks Ukrainas ja Venemaal (alates 1974), Rumeenias, Ungaris, Austrias, Tšehhis, Bulgaarias; ka Hiinas (alates 1988) ning Kuubal.



Detsember, 2018

Vaata lisaks:

Kaaviar (must kalamari)
Rostrum
Luitstuurlased (Polyodontidae)