Kraken (merekoletis)

Kraken, olend norra meremütoloogias, pooleldi kalmaar ja pooleldi vähk. Vanimad säilinud pajatused Krakenist pärinevad 12. sajandist. 18. sajandil elanud taani kirjanik ja loodusloolane Erik Pontoppidan (Bergeni piiskop) kogus ja uuris pärimust ning kirjeldas Krakenit kokkuvõtvalt sellisena: hiigelsuur kalmaar, kellel on linnu nokk, kaks hiiglaslikku kombitsat, millega ta haarab kinni laevadest ja kolmkümmend kombitsat, mis on kaetud teravate iminappadega; võib muuta ennast saareks ja oodata, et meremehed saarele tuleksid, seejärel nad aga ära süüa; võib oma kombitsatega haarada kinni laeva mastist ja vedada laeva merepõhja. Võib ka magada merepõhjas järjepanu mitusada aastat.

On tähelepanuväärne, et Karl Linne lülitas Pontoppidani põhjal Krakeni oma süstemaatikasse, andes talle ladinakeeseks nimeks Microcosmus marinus (Systema Naturae, 1735). Tõsi, Systema Naturae teisest väljaandest arvati Kraken juba välja.

Mõnede krüptozooloogide oletusel on ettekujutus Krakenist võinud tekkida selle tagajärjel, et meri on tormiga paisanud kunagi randa korraga väga paljude hiidkalmaaride kehaosasid.

November, 2018

Vaata lisaks:

Akaei (saar-kala Jaapanis)
Migas (järvekoletis Kesk-Aafrikas)
Müütilised veeolendid
Merekoletised