Kõinastu laid

Kõinastu laid, 262 ha suurune laid Väinameres Väikese väina ja Lõpemere vahel. Madala veetaseme korral on umbes 2-kilomeetrise leetseljaku (Kõinastu lee) kaudu ühenduses Muhu kõige läänepoolsema punkti Sääreotsaga Koguva lähedal.

Piki Kõinastu lääneranda kulgeb ca 1,5 km pikkune ja põhjaosas (Suur pank) kuni 4 meetri kõrgune kruusane Vesiru astang. Laiul leidub paljandeid, palju rändrahne, pikki klibuvalle, kadastikke ja salumetsa.

Keskajal kuulus Kõinastu laid (tol ajal Drotzenholm) Maasilinnale. 16. sajandi alguses oli laiul kaks talu, hiljem ka väike küla, nt 1834. a viis talu 73 elanikuga. Viimased alalised elanikud lahkusid laiult 1965. Pärast seda on ehitatud sinna suvilaid – aastal 1989 oli neid viis. Aastal 2007 tegutses saarel üks talumajapidamine. Laidu on kasutatud mullikate karjamaana. Laiul on filmitud suur osa filmi "Mehed ei nuta" materjale. Alates 2006. a talvest töötab saare põhjaosas taas Kõinastu tulepaak, misoli mitu aastat kasutusel päevamärgina. Saarel on renoveeritud talumajapidamisi ja suvekodusid, laid toimib nö suvesaarena.


Foto: Andres Tarto

Oktoober, 2018

Vaata lisaks:

Lõpemeri
Laid
Lääne-Eesti saarestik