Kalamaksaõli

Kalamaksaõli (inglise fish oil; soome kalaõljy) , omapärase lõhnaga vängemaitseline õlijas vedelik, mida kasutatakse alates 18. saj teisest poolest arstimina või tervistava ainena ning nahatööstuses. Saadakse peamiselt tursa, vähem haikalade jt kõhrkalade maksast; on valmistatud ka heeringast ja makrellist.

Kalamaksaõli parandab vereringet, tugevdab ja muudab elastsemaks veresoonte seinu, takistab trombide moodustumist, alandab triglütseriinide taset ning vererõhku (eriti suitsetavatel inimestel) ja suurendab nn hea kolesterooli hulka, olles oluline infarkti profülaktikas. Peamiseks tootjateks on Norra. Tuntuim on kalamaksaõli kasutamine toidulisandina, vältimaks D vitamiini vaegust ja ennetamaks lastel rahhiiti; selle kasutamine aitab ennetada ja ravida südame ja veresoonkonna haigusi jpm. Siiski on uuemate uurimustega toodud välja, et kalamaksaõli rohkel kasutamisel võib esineda vastunäidustusi ning USA terviseamet on hoiatanud omega-3 rasvhapete liigse manustamise eest. Populaarseid kalaõlikapseid on hakatud soovitama üksnes nendele, kes muidu üldse kala ei söö.

Ajalooliselt on eristatud valget, kollast ja pruuni kalamaksaõli. Valge õli saadi siis, kui hoolikalt puhastatud tursamaksasid (ilma sapipõiteta ja patoloogiata) kuumutati veenõus 50 oC kuumusel. Kui valge õli oli eraldatud, tõsteti kuumust ning õli eraldumine jätkus – saadi kollane õli. Pruuni õli toodeti ilma kuumutamata – üsna hooletult puhastatud maksad pandi tünni, tünn suleti kaanega ning jäeti kuni aastaks laagerduma. Valget õli kasutatakse meditsiinilise toidulisandina, samuti kasutatakse vahel sissevõtmiseks kollast õli, kuid üksnes puhastatuna; pruuni õli kasutatakse määrdeainete tootmiseks, nahkade töötlemiseks, seebi keetmiseks jne.

Eestis valmistati kalamaksõli 1939-44 Prangli saarel (E. Pettai eestvõttel).

Newfoundlandis (Kanada idapoolseim maakond) on kalamaksaõli kasutatud ookervärvi valmistamiseks ning sellega traditsiooniliselt kaetud tursapüügi ja kalatöötlemisega seotud hooneid.

Kalamaksaõlil on tavapärane roll tudengirituaalides, nt rebasekslöömisel.

Kaliningradis asuvas tehases on toodetud kalaõli ogalikest, Astrahanis on seda valmistatud heeringatest ja jõesilmudest.

Oktoober, 2018

Vaata lisaks:

Pettai, Elmar Voldemar
Tursamaks