Alk (Alca torda)

Alk(Alca torda), alklaste sugukonda kuuluv merelind, ainus liik oma perekonnas. Suur lind, kes on levinud Atlandi parasvöötme saartel ja rannikul. Lõunas ulatub nende levila Põhja-Ameerikas Maine'ini ja Euroopas Põhja-Prantsusmaani. Eestis haruldane haudelind mõnel Soome lahe saarel, kus neid võib pesitseda 1–10 paari. Talvel on neid Eestis rohkem: 300–1000 isendit.

Maailmas umbes 0,5–0,7 miljonit pesitsevat paari, kaks kolmandikku neist Islandil.

Alk on seljapoolel tume, isegi must, kõhupoolel valge. Kehapikkus 38–43 cm, tiibade siruulatus 60–69 cm, kaaludes 620–900 g.

Veelind, kes toitub peamiselt kaladest. Enamuse toidust hangib kuni 25 m sügavuselt, kuigi suudab sukelduda 120 m sügavusele. Ühe sukeldumise jooksul võib kinni püüda mitu kala.

Pesitseb kolooniatena rannikukaljudel, sageli koos tirkudega. Pesa õieti ei tee, kuid mõned paarid roobitsevad oma nokaga pinnast ja muud lahtist materjali pesasarnasemaks. Emane muneb igal aastal ühe muna, mis on ovaalse-püramiidse kujuga ja tumepruunide laikudega. Hauvad mõlemad vanalinnud kokku 35 päeva. 17–23 päeva vanuse noorlinnu juhatab isaslind merele.

September, 2018