Vinkelhaid (Oxynotus)

Vinkelhaid (Oxynotus), kõhrkalade ainuperekond ogahailiste (Squaliformes) seltsi vinkelhailaste (Oxynotidae) sugukonnas. Inglise rough sharks; saksa Schweinshaie; prantsuse centrines; vene трёхгранные акулы, центрины, акулы-свиньи. Vaikse ja Atlandi ookeani soojades ja mõõdukalt soojades vetes sügavustel 40-720 m. Pikkus kuni 150 cm. Lühike, massiivne ja kõrge keha, mis on läbilõikes kolmnurkne. Suured ja kõrged purjekujulised seljauimed, nende ees lühikesed ja jämedad ogad. Silmade taga suured hingatsid. Suunurkades pikad poised. Laiad huuled kaetud mügarikega. Keha kaetud fotofooridega. Suur maks võimaldab nullujuvust, mistõttu on võimelised viibima veesambas liikumatuna. Toituvad luukaladest ja selgrootutest. Munastelussünnitajad, pesakonnas 7-8 järglast. Pole inimestele ohtlikud ja püügihuvi ei paku.

5 liiki (FishBase, 2019):

Oxynotus bruniensis Ogilby, 1893 (prickly dogfish) – kare vinkelhai. Vaikse ookeani edelaosas Lõuna-Austraalia ja Uusmeremaa vetes. Mereveeline, batüdemersaalne, 45-1070 m sügavusel (enamasti 350-650 m). Pikkus kuni 72 (91) cm. Keha lühike, jässakas ja kõrge. Suured seljauimed. Kõhul rinna- ja kõhuuimede vahel jäigad kiilud. Nahk väga kare, kaetud suurte, teravatipuliste plakoidsoomustega. Ühtlaselt pruun või hall, rinna- ja kõhuuimede otsad on poolläbipaistvad. Ei püüta. Seisund: ohulähedane.

 

Kare vinkelhai

Oxynotus caribbaeus Cervigón, 1961 (Caribbean roughshark) – kariibi vinkelhaiLääne-Atlandi keskosas Mehhiko lahes Venetsueela ja Mehhiko rannikuvetes; võimalik ka mujal Kariibi mere piirkonnas. Mereveeline, batüdemersaalne, 402-457 m sügavusel. Pikkus kuni 49 cm. Keha lühike, jässakas ja kõrge. Suured seljauimed. Kõhul rinna- ja kõhuuimede vahel jäigad kiilud. Hallil või pruunil taustal tumedad laigud või täpid; rinna- ja kõhuuimede kohal heledamad alad. Sihipäraselt ei püüta, kaaskalana tabamisel vabastatakse või tehakse kalajahuks. Seisund: määramata.

Kariibi vinkelhai


Oxynotus centrina Linnaeus, 1758 (angular roughshark) – tääk-vinkelhai. Vt artiklit Tääk-vinkelhai

 

Oxynotus japonicus Ka. Yano & Murofushi, 1985 (Japanese roughshark) – jaapani vinkelhai. Harvaesinev liik Jaapani ja Taiwani vetes. Mereveeline, batüdemersaalne. 150-300 m sügavusel. Pikkus kuni 64,5 cm. Keha lühike, jässakas ja kõrge. Väga kõrged seljauimed, mis sarnanevad purjedega. Kõhul rinna- ja kõhuuimede vahel jäigad kiilud. Nahk väga kare, kaetud suurte, teravatipuliste plakoidsoomustega. Ei püüta. Seisund: määramata.


Jaapani vinkelhai

 

Oxynotus paradoxus Frade, 1929 (sailfin roughshark) – puriuim-vinkelhai. Ida-Atlandis Euroopa ja Aafrika rannikumeredes Šotimaast kuni Senegalini, puudub Vahemeres. Mereveeline, batüdemersaalne, mandrinõlval 265-720 m sügavusel. Pikkus kuni 120 cm (tavapikkus 85 cm). Keha lühike, jässakas ja kõrge. Väga kõrged seljauimed, mis sarnanevad purjedega, uimetipud kitsad ja teravad. Kõhul rinna- ja kõhuuimede vahel jäigad kiilud. Nahk väga kare, kaetud suurte, teravatipuliste plakoidsoomustega. Ühtlaselt must või tumepruun. Ei püüta. Seisund: määramata.


Puriuim-vinkelhai




Viimati: august, 2019

Vaata lisaks:

Tääk-vinkelhai (Oxynotus centrina)
Ogahailised (Squaliformes)