Silmlaik-huulhai (Hemiscyllium ocellatum)

Silmlaik-huulhai (Hemiscyllium ocellatum), kõhrkala habehailiste (Orectolobiformes) seltsi bambushailaste (Hemiscylliidae) sugukonna huulhaide perekonnast. Inglise epaulette shark; prantsuse requin-chabot ocelle; hispaania bamboa ocellada; soome epolettihai; vene глазчатая кошачья акула. Vaikses ookeanis Uus-Guinea lõunarannikust Austraalia põhjarannikuni; kontrollimata andmeil ka Malaisia, Sumatra ja Saalomoni saarte vetes sügavustel 0-50 m. 


Pikkus kuni 107 cm. Piklik kollakaspruun keha rohkete tumedate tähnidega; rinnauimede kohal suured epoletikujulised laigud. Paljuneb munedes. Võib olla(mõõna ajal) pikka aega ka ilma veeta. Aeglane ujuja. Liigub põhja mööda tugevate rinna- ja kõhuuimede abil roomates. Aktiivne öösel, päeval varjub kaljulõhedesse või korallide vahele. Seejuures võib vees olla vaid pea, keha aga olla õhu käes. Toitub väikestest kaladest ja selgrootuist, ise võib olla saagiks suurematele kaladele (haidele). Paaritumisel võib olla eestvedajaks emane isend, kes jälitab ja hammustab isast. Seejärel haarab isane hammastega kinni emase rinnauimest, heidab tema kõrvale ja juhib ühe oma pterügopoodidest emase kloaaki. 

Töönduslikult ei püüta. Kuna nad ujuvad aeglaselt, püüavad neid vahel suplejad supelrandades. USAs, Kanadas ja Austraalias kasvatatakse akvaariumikaladena.


Juuni, 2018

Vaata lisaks:

Huulhaid (Hemiscyllium)