Harilik heeringahai ehk atlandi heeringahai (Lamna nasus)

Harilik heeringahai, ka atlandi heeringahai (Lamna nasus), kalaliik heeringahailiste (Lamniformes) seltsi heeringahailaste (Lamnidae) sugukonna heeringahaide perekonnast. Inglise porbeagle; saksa Heringshai; prantsuse maraiche, requin-taupe commun; hispaania tiburon cailon, marrajo sardinero; itaalia smeriglio; kreeka lamia; afrikaansi haringhaai; türgi dikburun; hollandi haringhaai; norra haabrand; islandi hameri; rootsi sillhaj; taani sildehaj; soome sillihai; vene атлантическая сельдевая акула, обыкновенная сельдевая акула, ламна. Levik tsirkumglobaalne; levikeskused Põhja-Atlandil ja lõunapoolkera mõõdukalt soojades vetes; puudub ekvatoriaalvetes. Sooritab pikki rändeid nii põhja- kui ka lõunapoolkeral, kuid lõuna- ja põhjapopulatsioonid on teineteisest isoleeritud. Sügavustel 0-715 m (teisal ka kuni 1360 m), veetemperatuuridel 1-18 oC, eelistatult 5-10 oC.


Pikkus kuni 3,5 m, tavapikkus kuni 244 cm; mass kuni 230 kg (enamasti kuni 135 kg); eluiga kuni 30 a. Keha tihke ja jändrik, pea on pikk ja terava ninamikuga (selle poolest erineb vaikse ookeani heeringahaist), rinnauimed pikad ja kitsad, esimene seljauim kõürge ja suur. Sabajuure külgedel kiilud, sabauim poolkuu kujuline. Pehme nahk kaetud tillukeste plakoidsoomustega, mis moodustavad sametise pinna. Selg hall või sinakashall, kõht valge, lõunapopulatsioonil vahel ka täpiline. Eritunnuseks see, et esimese seljauime vaba tipp on halli või valget värvi. Elab parvedena ja ka üksikuna. Väga kiire ujuja. Väheseid kalaliike, kelle puhul on täheldatud mängulist käitumist – nad võivad ajada parves üksteist taga või raputada ja loopida vette sattunud esemeid, nt võrgupoisid. Toitub peamiselt väikestest ja keskmistest luukaladest (heeringad, makrellid, merluusid, tursad jt), samuti peajalgsetest ja limustest, harvemini väiksematest haidest.


Võib olla inimesele ohtlik, kuid registreeritud on vaid 2 inimese ründamise juhtumit, mis tõenäoliselt pole aga seotud toidujahi, vaid mängulise uudishimuga. On huvikalastuse objektiks Inglismaal, Iirimaal ja USAs. Kulinaarias on hinnatud selle hailiigi liha ja uimed; on tööndusliku püügi objektiks. Väljapüük 2000-2011 vahemikus 304 - 3 416 t (Prantsusmaa, Kanada jt)


Mai, 2018

Vaata lisaks:

Vaikse ookeani heeringahai ehk lõhehai (Lamna ditropis)
Heeringahaid (Lamna)