Kaigashaid (Schroederichthys)

Kaigashaid (Schroederichthys), perekond hallhailiste (Carcharhiniformes) seltsi koerhailaste (Scyliorhinidae) sugukonnast. Vene пятнистые кошачьи акулы. Lõuna-Ameerika vetes, liigiti nii Atlandis kui ka Vaikses ookeanis. Suhteliselt väikesed. Inimesele pole ohtlikud, püügihuvi ei paku.

5 liiki (FishBase, 2019):

Schroederichthys bivius (J. P. Müller & Henle, 1838) (Narrowmouthed catshark) – väikesuu-kaigashai. Vt artiklit Väikesuu-kaigashai

Schroederichthys chilensis (Guichenot, 1848) (Redspotted catshark) – tšiili kaigashai. Vaikse ookeani kaguosas Peruu ja Tšiili vetes. Mereveeline, demersaalne, kuni 1000 m sügavusel. Kevade, suve ja sügise veedab tõusu-mõõna piirkonnas 8-15 m sügavusel. Pikkus kuni 62 (66) cm. Liigile on omane sooline dimorfism. Isastel on suuremad hambad, tõenäoliselt hoiavad nad paaritumise ajal emast hammastega seljast kinni. Helehallil või pruuni taustal 6-9 mustjaspruuni sadullaiku ja arvukalt musti täppe. Elab eraklikult, aktiivne öösel, päeval peitub pragudesse ja koobastesse. Ovipaarne, s.t paljuneb munedes. Ei püüta, kuid satub vahel võrkudesse kaaskalana.


Tšiili kaigashai


Schroederichthys maculatus S. Springer, 1966 (Narrowtail catshark) – peensaba-kaigashai. Väheuuritud liik Atlandi lääne-keskosas Hondurase ja Nikaraagua vetes. Mereveeline, batüdemersaalne, mandrilaval ja mandrinõlva ülemises osas 190-412 m sügavusel. Eelistab lubjakivist põhja. Pikkus kuni 34 cm. Keha hallikas-pruunides toonides 6-9 tumedama sadullaigu ja rohkete valgete täppidega. Toitub limustest, liukaladest ja tõenäoliselt ka vähilaadsetest. Ovipaarne. Ei püüta. Liik ei ole ohustatud.


Peensaba-kaigashai


Schroederichthys saurisqualus Soto, 2001 (Lizard catshark) – sisal-kaigashai. Edela-Atlandis Brasiilia lõunaosa vetes umbes 600 km pikkusel alal. Mereveeline, batüdemersaalne, 122-435 m sügavusel. Pikkus kuni 69,2 cm. Ovipaarne. Ei püüta. Seisund: ohustatud.


Sisal-kaigashai

 

Schroederichthys tenuis S. Springer, 1966 (Slender catshark) – kiitsak-kaigashai. Lääne-Atlandis Surinami ja Brasiilia (Amasoonase suudmeala) vetes. Mereveeline, batüdemersaalne, 72-410 m sügavusel. Pikkus kuni 70 cm. Väga sale. Helepruunil taustal 7-8 tumnepruuni sadullaiku ja rohelt pruune täppe. Toitub luukaladest ja selgrootuist. Ovipaarne. Ei püüta. Kaaskalana võrkudesse sattunud isendid tavaliselt vabastatakse.


Kiitsak-kaigashai
Viimati: juuli 2019

Vaata lisaks:

Väikesuu-kaigashai (Schroederichthys bivius)
Koerhailased (Scyliorhinidae)