Pealisvee sukeldumine

Pealisvee sukeldumine (inglise downwelling), ookeanides ja meredes pindmise veekihi vajumine sügavamale, süvaveekerke vastandnähtus, oluline nähtus ookeanide termohaliinse tsirkulatsiooni kujunemisel.

Rannalähedane pealisvee sukeldumine toimub vastupidiselt rannalähedasele süvaveekerkele. Põhjapoolkeral ookeanide idapiiridel põhja poole puhuv tuul ja läänepiiridel lõunasse puhuv tuul tekitavad hoovused, mis Coriolisi jõu mõjul kalduvad paremale, seega ranna suunas. Pealmised veekihid ranna lähedal nö kuhjuvad ja surutakse allapoole. Tavaliselt on pealmised veekihid märksa soojemad, kuid sellele vaatamata surutakse nad hoovuse jõuga alla, kus nad segunevad sügavamate veekihtidega, kandes neisse soojust ja hapnikku. Ilma pealisvee sukedumiseta muutuks ookeanide sügavamad kihid täiesti hapnikuvaeseks ning seal sureks välja igasugune elu.

Pealisvee sukeldumine toimub ka avaookeanil hoovuste kokkupuutealadel, kus vesi samuti nö kuhjub ja vajub kuhjudes omaenese raskuse all allapoole. Ka esineb pealisvee sukeldumist antitüklonite keskmetes: põhjapoolkeral pöörlevad antitsüklonid päripäeva, koguvad-kuhjavad oma keskmesse ka päripäeva liikuva pinnavee (konvergents ehk hoovuste koondumine), mis seal siis omaenese raskuse all allapoole vajub.

Aprill 2018

Vaata lisaks:

Coriolisi jõud
Termohaliinne tsirkulatsioon
Süvaveekerge