Kõblasninalased (Callorhinchidae)

Kõblasninalased (Callorhinchidae), kalade sugukond kõhrkalade (Chondrichthyes) klassi täispeaste (Holocephali) alamklassi meritondiliste (Chimaeriformes) seltsist. Inglise plough-nose chimaeras, elephantfish; saksa Pflugnasenchimären; soome kärsäkuninkaat; vene каллоринхи, заступорылые химеры. Lõunapoolkera parajalt soojades ja mõõdukalt jahedates vetes; Lõuna-Ameerika (Lõuna-Brasiiliast ja Peruust Tulemaani), Lõuna-Aafrika, Lõuna-Austraalia, Tasmaania ja Uus-Meremaa rannikute läheduses. Pikkus üle 1 m, mass kuni 10 kg.

Ninamiku eesosa on veninud pikaks külgedelt kokkusurutud londiks, mille järsult tagasipöördunud otsas on risti lehtrikujuline laiend. Oletatavasti on see elund samaaegselt lokaatoriks ja ka labidaks, mille abil kala leiab ja kaevab välja mudassekaevunud selgrootuid. Saba ilma niitja jätketa. Isaste pterügopoodid on terviklike varraste taolised, nende tipus ei ole paksendeid. Värvuselt rohekaskollased, külgedel kolm musta vööti. Keha katva lima omaduste tõttu säravad äsjapüütuina väga rikkalikes värvides.

Tavaliselt püütakse 5-50 m sügavuselt. Tasmaania juures tulevad tihti suurte parvedena madalatesse lahtedesse ja ka jõgedesse. Vete jahendes laskuvad sügavamasse vette (ka üle 200 m). Uus-Meremaal püütakse tüünduslikult ja kasutatakse toiduks. Värske liha hea maitsega, kuid hakkab peagi levitama ammoniaagi lõhna sarnaselt hailihale.

Sugukonda kuulub 1 perekond ja 3 liiki.

Perekond kõblasninad (Callorhinchus)

Callorhinchus callorynchus (ploughnose chimaera) – harilik kõblasnina

Callorhinchus capensis (Cape elephantfish) – kapimaa kõblasnina

Callorhinchus milii (Australian ghost shark) – austraalia kõblasnina

Austraalia kõblasnina. Foto:FishBase/Aitken, Kelvin

Aprill 2018

Vaata lisaks:

Kapimaa kõblasnina (Callorhinchus capensis)
Austraalia kõblasnina (Callorhinchus milii)
Harilik kõblasnina (Callorhinchus callorynchus)
Meritondilised (Chimaeriformes)