Kaheksajalad toiduna

Kaheksajalad toiduna. Maailma erinevates piirkondades valmistatakse erinevaid liike inimtoiduks erineval moel.

Jaapanis süüakse kaheksajalgu sušina, akashiyakina ja takoyakina. Viimased kaks on valmistusviisilt sarnased ja kujutavad enesest hakitud kaheksajalamassi, mis küpsetatakse erilisel takoyaki-pannil, mis on ümarate õnarustega. Erinevus on tekstuuris: enamlevinud akashiyaki puhul sisaldab hakkmass suuremal määral muna ja dashi-leent, mistõttu roa tekstuur on õrnem, takoyaki on tihkema koostisega.

Korea köögis on tavalised liigid Octopus minor ja Amphioctopus fangsiao. Mõningaid väikseid kaheksajalgu süüakse elavaina: nad viilutatakse ja maitsestatakse kiiresti soola ja seesamiseemnetega. Levinud roaks on nakji-bokkeum, mille puhul hakitud kaheksajalad ja köögiviljad (sibul, kapsas, porgand jm) marineeritakse ja seejärel praetakse.

Maldiividel on roog miruhulee boava, mille puhul kaheksajala kombitsad hautatakse koos karri lehtede, tšilli, küüslaugu, sibula, nelgi, pipra ja kookosõliga.

Portugalis praetakse kaheksajalga koos kartulite, maitsetaimede, sibula, küüslaugu ja oliiviõliga või süüakse fritituna koos riisi ja ubadega.

Vahemeremaades on kaheksajalad tavapäraseks toiduks, neid keedetakse, hautatakse, praetakse ja friteeritakse. Kaheksajalgu ka kuivatatakse ja kasutatakse hiljem erinevates riisi- või pastaroogades.

Kaheksajala-hautis Vahemeremaades

Kaheksajalgade energeetiline väärtus on madal, umbes 56 kcal / 100 g.

Kuumtöötlemisel (keetmisel, hautamisel, praadimisel) tuleb silmas pidada, et samuti nagu teiste peajalgsete (seepiad, kalmaarid) puhul, muudab ülemäärane kuumutamine ka kaheksajalgade liha sitkeks, kummiseks.


Grillitud kaheksajalg
Märts 2018

Vaata lisaks:

Bokkeum
Sannakji
Ikizukuri
Takoyaki ehk kaheksajala-kuklid