Vähisabad

Vähisabad (vähilakad), kulinaarias poolfabrikaat, jõevähiliste sabad, mida turustatakse puhastatutena ja keedetutena kas külmutatud kujul, soolvees või marinaadis. Tegemist ei ole hariliku jõevähi sabadega, vaid liikidega, keda maailmas (peamiselt Hiinas) kasvatatakse massiliselt. Enamasti on sabad saadud punaselt soovähilt (Procambarus clarkii; inglise red swamp crawfish, Louisiana crayfish, mudbug). See on eriti kiirekasvuline ja elujõuline vähiliik, kes võib elada kuni 4 kuud ka väljaspool veekogu ning toituda maismaataimedest. Aasias ja USAs (Lousianas) kasvatatakse teda sageli riisipõldudel. On kõikjal, kuhu teda on talutud, ohuks kohalikele vähiliikidele. Euroopa riikidest kasvatatakse teda Hispaanias (2000-3000 t aastas), põhja pool on veed tema jaoks jahedavõitu. Punast soovähki ei turustata üksnes vähisabadena, vaid tervenisti külmutatuna kas hispaania jõevähi või hiina jõevähi nime all.

Vähisabasid kasutatakse erinevate salatite, suppide, pastaroogade jms valmistamisel.

Vähisabadele analoogseks asjaks on scampi, keedetud ja puhastatud homaaride (peamiselt norra salehomaari) liha.


Märts 2018

Vaata lisaks:

Punane soovähk (Procambarus clarkii)
Jõevähk kulinaarselt