Jaapani noolkalmaar (Todarodes pacificus)

Jaapani noolkalmaar (Todarodes pacificus),peajalgne selgrootu kalmaariliste (Teuthida) seltsi lendkalmaarlaste (Ommastrephidae) sugukonna noolkalmaaride (Todarodes) perekonnast. Inglise japanese flying squid; saksa Japanischer Flugkalmar; prantsuse toutenon japonais; hispaania pota japonesa; hiina yat boon yau yue; jaapani akaika, ganzeki, matsuikajm; soome japaninliitokalmari; vene тихоокеанский кальмарVaikse ookeani lääne- ja põhjaosa, Atlandi kirdeosa. Kõikjal Jaapani, Kollases ja Ida-Hiina meres, Jaapani saarte juures kuni Okinawani. Soojadel suvedel nihkub levila põhjapiir Komandori saarteni. Toitumisrännetel ujub ka Tatari väina ja Ohhota mere lõunaossa. Suvel ja sügisel arvukas Sahhalini saare läänekalda juures ja Kunaširi ning Iturupi saarte juures (Kuriilid).

Torpeedokujuline keha võimaldab kiiresti liikuda (saba eespool), tegemist on reaktiivliikumisega. Haarmetel on iminapad. Värvus punakaspruun tumeda prikitriibuga. Pikkus koos haarmetega kuni 79 cm, kehapikkus kuni 35 cm, kaal kuni 1,1 kg (tavapärane 100-300 g).

Ujub suurte parvedena päeval 150-200 m sügavusel, öösel tõuseb 50 m sügavusele. Toitub zooplanktonist ja väikestest kaladest, tavapärane on ka kannibalism.

Väljapüük 2000-2014. a vahemikus 338 215 – 570 427 t. Peamisteks püüdjateks Jaapan ja Korea.


Veebruar 2018

Vaata lisaks:

Bokkeum
Lendkalmaarlased (Ommastrephidae)