Siiami tapluskala (Betta splendens)

Siiami tapluskala (Betta splendens), kalaliik ahvenaliste seltsi ronikalaliste (Anabantoidei) alamseltsi sugukonnast Osphronemidae tapluskalade (Betta) perekonnast. Inglise siamese fighting fish; saksa Siamesischer Kampffisch; prantsuse combattant; tai pla-kad; malai belaga, sepilai; soome taistelukala; vene петушок сиамский, рыбка бойцовая .Pärineb Mekongi jõgikonnast Kagu-Aasias, elab Tai ja Kambodža soodes ja üleujutatud riisipõldudel. Üks populaarsemaid akvaariumikalu, tuntud ka betta ja kukekese nime all. Euroopasse toodi 19. sajandi lõpus.

Looduslik vormil jässakas ja lihaseline keha, uimed suhteliselt lühikesed, tuhmrohelist ja -pruuni värvi. Eredad värvid esinevad ainult erutuse korral. Aretatud vormide puhul on isasel kalal pikad, värvikirevad ja vooklevad uimed. Keha pikkus kuni 65 mm.

 
Looduslik vorm, emane

Isased kalad võitlevad omavahel, rebides üksteise uimedest tükke välja. Isased ei kannata teise isase lähedust ja võitlevad territooriumi kaitstes sageli surmani. Looduslik vorm on agressiivsem kui aretatud vorm.

Akvaariumis pidamiseks üks vähenõudlikumaid liike, võimeline elama ka väga vähese hapnikusisaldusega vees. Atmosfääriõhku võimaldab hingata labürintelund. Elund koosneb labürinti meenutavast õhukestest luuplaatidest moodustunud keerdkäigust, mis on kaetud rikkalikult veresooni sisaldava limaskestaga. Omane kõigile ronikalaliste alamseltsi sugukonna liikidele.

Aretatud hulganisti erinevaid tõuge; ühe- kahe- ja mitmevärvilisi; erinevate uimede kuju ja suurusega. Annab hübriide mitmete teiste tapluskalade perekonna liikidega.


Veebruar 2018

Vaata lisaks:

Tapluskalad ehk bettad (Betta)