Krevetisalatid

Laialt levinud suupiste kogu maailmas, valmistatakse väga erineva koostisega. Enamasti moodustavad salatite peamise mahuosa köögiviljad, puuviljad, või ka nt riis; krevette on nendes suhteliselt vähe, kuid just krevetid on maitseliseks dominandiks. Külmade krevetisalatite kõrval on tuntud ka soojad salatid, mida sageli valmistatakse vok-pannil – krevetid lisatakse vokiroale reeglina kõige viimasena, et nad küpsetamisel kummiseks ei muutuks.

Vägagi tavapärased on krevetisalatid Belgias, kus neid valmistatakse peamiselt põhjamere garneelist. Neist on tuntuim tomate-crevette (keedetud krevetid segatakse majoneesiga, juurde antakse tomativiilud või siis täidetakse krevettidega tomatid).


Kreveti kokteil-salat oli aastail 1960-1980 populaarseks (väidetavalt kõige populaarsemaks) eelroaks Inglismaa ja USA restoranides, kuid on hinnatud suupiste tänapäevalgi. Tavaliselt serveeritakse seda veini- või jäätisepokaalides. Salat on väga lihtne: keedetud ja kooritud krevetid koos dipikastmega, mis koosneb enamasti vaid ketšupist ja mädarõikast, kuid võib sisaldada ka majoneesi, tabascot jms.


Jaanuar 2018

Allikas: Koržetsi suur kalaraamat. Tallinn, 2016

Vaata lisaks:

Krevetid toiduna