Kerakalalased (Tetraodontidae)

Kerakalalased (Tetraodontidae),kalade sugukond kerakalaliste (Tetraodontiformes) seltsist. Inglise puffer fishespuffers, balloonfishes, blowfishes jm; saksa Kugelfische; prantsuse poissons-ballons; soome pallokalat; vene иглобрюхие jm.

Peamiselt Atlandi, India ja Vaikse ookeani soojades ja poolsoojades vetes: merevees, riimvees ja osa liike ka magevees. Viimastest on tuntuim fahak (Tetraodon lineatus), kes elab Niiluses, Tšaadi järve vesikonnas ja Niigeris. Kolm liiki elab Kongo jões, nende hulgas mbu (Tetraodon mbu), kes kasvab kuni 75 cm. Kerakalalasi elab ka Aasia jõgedes ning Lõuna-Ameerika vetes, sh Amazonase jões.

Keha on lühike ja ümar, nahk paljas või kaetud ogadega. Ohuolukorras tõmbavad kalad ennast vett täis ning muutuvad suurteks keradeks. On pisikesi (alla 3 cm) ja suuremaid liike (kuni 60 cm), hiid-pallkala (Arothron stellatus) võib kasvada ka kuni 120 cm pikkuseks.

Paljud selle sugukonna kalad on mürgised. Mürgid asuvad põhiliselt nahas, kõhukelmes, maksas ja gonaadides. Üks mürkidest on eraldatud ja seda nimetatakse tetradotoksiiniks. Mürgisusele vaatamata kasutatakse paljusid kerakalalasi toiduks mitmetes idamaades, eriti aga Jaapanis, kus neist valmistatavad road on tuntud kui fugu-toidud. Enamus “fugusid” pärineb perekonnast kaljuhambad (Takifugu). Kasutamist leiab ka kerakalade nahk, millest valmistatakse laternaid ja rahakotte.

Sugukonnas on umbes 200 liiki ja 29 perekonda (FishBase, 2018):

Amblyrhynchotes (2 liiki); Arothron (16 liiki) – pallkalad; Auriglobus (5 liiki); Canthigaster (38 liiki) – teravpead; Carinotetraodon (6 liiki); Chelonodon (4 liiki); Chonerhinos (1 liik); Colomesus (2 liiki) – kolomeesid; Contusus (2 liiki); Dichotomystere (6 liiki); Ephippion (1 liik) - hobukerakala; Feroxodon (1 liik); Guentheridia (1 liik); Javichthys (1 liik);Lagocephalus (11 liiki) – jänespead; Leiodon (1 liik); Marilyna (3 liiki); Monotrete (1 liik); Omegophora (2 liiki); Pao (13 liiki); Pelagocephalus (2 liiki); Polyspina (1 liik); Reicheltia (1 liik); Sphoeroides (22 liiki) – okaskõhud; Takifugu (26 liiki) – kaljuhambad; Tetractenos (2 liiki); Tetraodon ( 9 liiki) – kerakalad; Torquigener (21 liiki) – puhevkalad; Tylerius (1 liik)


Valgelaik-pallkala (Arothron hispidus)

Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Tetrodotoksiin
Pruun kaljuhammas (Takifugu rubripes)
Fahak (Tetraodon lineatus)
Fugu
Kerakalalised (Tetraodontiformes)