Marmorforell (Salmo marmoratus)

Marmorforell (Salmo marmoratus), kalaliik lõhide (Salmo) perekonnast. Inglise marbled trout; itaalia trota marmorata; albaania trofte njile; serbia glavatica; sloveenia soska postrv; vene мраморная форел.

Mageveeline kala, endeemiline liik Aadria merre suubuvates jõgedes. Leidub vaid Itaalia põhjaosas Po vasempoolsetes lisajõgedes, Adige, Brenta, Piave ja Tagliamento jõgedes; Sloveenias Soèa jões, Bosnias, Horvaatias ja Hertsegoviinas Neretva jões ning Montenegros Moraèa jões, samuti ©veitsi lõunaosas. Elab külmaveelistes mägijõgedes ja -järvedes, samuti eelmäestikus, kus veesoojus ei tõuse ka suvekuudel üle 15 oC.

Keha on hõbedane või oliivjas-rohekas üle kogu keha jaotunud pruunide tähnidega, mis moodustavad marmorja mustri. Pruunid tähnid või jooned on ka lõpusekaantel. Küljejoone kohal punased tähnid, kuid need võivad vahel ka puududa. Värving on eri elupaikades varieeruv. Pea on suur, 22-25% kehapikkusest.

Tavapikkus on 30-70 cm, kuid tabatud on ka märksa suuremaid isendeid (Sloveenias nt 120 cm ja 22,5 kg isend). FishBase andmeil on suurim pikkus 120 cm (SL), suurim kaal 50 kg, eluiga kuni 10 a.

Marmorforelli arvukus on alates 20. sajandi algusest pidevalt kahanenud. Tänapäeval kasvatakse marmorforelli noorjärke ette asustamiseks veekogudesse – marmorforell on hinnatud kalastusobjekt. Samuti kasvatatakse marmorforelli toidukalaks. Ohtu kujutab endast ka liigi hübridiseerumine, kuna marmorforell moodustab teiste veekogudesse asustatud forelliliikidega ristandeid. Siiski on õnnestunud Soèa jõest püüda ka geneetiliselt „puhtaid“ marmorforelle ning käivitatud on algvormi taastamise programm. Pole ohustatud (LC)




Jaanuar 2018

Vaata lisaks:

Lõhed (Salmo)