Donburi

Donburi (jaapani 'kauss'), mõiste Jaapani toidukultuuris, mis tähendab u 15 cm läbimõõduga kausikest, milles on toidu alumiseks kihiks keedetud/aurutatud riis, selle peal aga nii- või naamoodi valmistatud kala, liha, juurviljad vms. Donburi on Jaapanis suhteliselt uus söömisviis, mis hakkas levima 19. saj lõpus ja 20. saj alguses. Kuna mitmete toiduainete panemine korraga ühte kaussi oli vastuolus varasemate söömistavadega, ei võetud donburit Jaapanis omaks just kiiresti, kuid nüüdisajaks on donburist olemas Jaapanis üle 50 variandi. Neil kõigil on don-lõpulised nimetused.

Liha, kala jm lisatakse riisile sageli hautatuna, kusjuures hautamiseks kasutatakse tihti leent, mis koosneb dashist, sojakastmest ja mirinist.

Mõned donburid kalade või mereandidega:

Tekkadon:riisile lisatakse õhukesed toore tuuni viilud. Kastme jaoks kasutatakse sojat, mirinit, saket, wasabit jm. Soja asemel võib olla kaste valmistatud ka apelsinimahla baasil. Vahel kasutatakse roa juures ka röstitud nori-nori merevetikat. Sageli lisatakse sibulapealseid, marineeritud ingverit vms. Tekkadonon pidulikum, delikatestsem roog.

Sakedon: sama, mis tekkadon, kuid tuuni asemel kasutatakse lõhet.

Negitorodon: riisile lisatakse tuuni küpsetatud tükikesed, mis on segatud hakitud ¹alottsibulaga.

Unadon: riisile lisatakse grillitud angerjas (unagi no kabayaki)

Ikuradon: riisile lisatakse lõhemari

Jaanuar 2018