Supihai (Galeorhinus galeaus)

Supihai (Galeorhinus galeaus), kalaliik nugishailaste (Triakidae) sugukonnast, perekonna ainuliik. Inglise tope shark, tope, school shark, soupfin sharkjm; saksa Schulhai, Gemeine Meersaujm; prantsuse canicule, shien de mer, halt, lamiola, milandre, touillejm; hispaania cazon, caco, camari, cuerojm; portugali cacao, perna-de-mocajm; itaalia bistinu, canesca, canuso, caleo, muzzolu, palombojm; kreeka galeos drossitis, skylogaleosjm; heebrea karishan; araabia kalb; soome haarmahai; vene акула суповая. 

Levinud Austraalia, Aafrika, Euroopa ja Ameerika rannavetes. Läänemerre reeglina ei sisene, kuid on üsna sage Taani väinades. Varem eristati mitut erinevat supihaide liiki, uuemas käsitluses on tegemist ühe liigiga. Supihai suurimaks pikkuseks on 195 cm, tavaliselt kasvavad nad kuni 120-170 cm pikkusteks. Supihai on saleda keha ja terava koonuga, toitub peamiselt kaladest.

Supihai maks on väga kõrge A- ja D-vitamiini sisaldusega. Teise maailmasõja ajal, kui Põhja-Atlandi tursapüügipiirkonnad olid kaluritele kättesaamatud, arenes Ameerika läänerannikul kiiresti supihai-tööndus. Hinnad olid nii kõrged, et kalurid kutsusid supihaid halliks kullaks. Pärast seda kui vitamiine hakati sünteesima ja ka supihaide arvukus ülepüügi tõttu langes, niisugune haitööndus hääbus.

Andaluusia köögis on supihai tuntud kui cazón. Mandril on traditsiooniline roog cazón en adobo (paprikaga marineeritud supihai), Kanaari saartel kannab see nime tollos.Seevastu Mehhiko köögis tähendab cazón ka teisi hailiike, hairümpasid üldiselt. Inglismaal kasutatakse supihaid Fish & Chips’i valmistamiseks, Kreekas kannab ta nimegaleos ning supihaid serveeritakse tavaliselt koos kartulipudru või pudrustatud saiaga, millisse segatakse küüslauku ja oliiviõli. Supihai on ka üks püütumaid-söödumaid hailiike Austraalias.

2014. a püüti supihaisid maailmas välja 4 359 tonni. Põhiosa püügist toimub Uruguai, Argentiina, Kalifornia ja Lõuna-Austraalia vetes. Euroopas supihaid reeglina sihipäraselt ei püüta, teda saadakse enamasti kaaskalana.

Detsember 2017

Vaata lisaks:

Nugishailased (Triakidae)