Jäätursk (Arctogadus glacialis)

Jääturskharilik jäätursk, idasiberi jäätursk (Arctogadus glacialis), ainus liik tursklaste (Gadidae) sugukonna jääturskade perekonnast. Inglise arctic cod, east siberian cod, polar cod, toothed cod; prantsuse morue arctique, saida imberbe; taani istorsk; norra istorsk; soome jäämerenturska; vene треска ледовая,треска восточносибирская.

Varasemalt arvatud turskade (Gadus) perekonda ladina-nimega Gadus glacialis. Seejärel loeti jääturskade perekonda kuuluvaks 2 liiki: harilik jäätursk (Arctogadus glacialis) ja idasiberi jäätursk (Arctogadus borisovi) – tänapäevases käsitluses moodustavad need ühe liigi.

Põhja-Jäämere atlandipoolses osas elab vahemikus 72o-85opl külmades, ka jääalustes vetes kuni 1000 m sügavusel ja sügavamalgi. Rohkelt Gröönimaast loodesse ja kirdesse jäävates vetes. Siberi ja Põhja-Ameerika lääneosa rannikute populatsioon (idasiberi jäätursk) elab merepõhja läheduses madalamas vees (15-40 m) ja tuleb ka jõesuudmetesse. Nii Gröönimaa vetes kui ka Ida-Siberis püütakse traalidega. Kasutatakse kalajahu ja -õli tootmiseks, toidukalana pole hinnatud.

Hõbedaste külgedega, suurte silmadega, tursklastele omane alalõua poise sageli puudub (atlandi populatsioonil) või on suhteliselt lühike (idasiberi populatsioonil). Kasvab kuni 32,5 cm pikkuseks. On vaalade lemmiktoiduks.


Detsember 2017

Vaata lisaks:

Tursklased (Gadidae)