Bottarga

Roog, mida Itaalias valmistatakse eeskätt hariliku kefaali (Mugil cephalus) marjast. Roa täpsem nimetus on Bottarga di muggine, eristamaks seda soolatud-pressitud-kuivatatud tuunist või mõõkkalast (vastavalt bottarga di tonnoja bottargo di pesce spada).Prantsusmaal on roa nimetuseks poutargueja Kreekas avgotaracho, kuid need ei pruugi olla valmistatud hariliku kefaali marjast, vaid seal kasutatakse ka teiste kefaalide marja. Nimetus bottarga(Sardiinias buttariga) tuleneb araabia sõnast butārikh, mis tähendab araabia keeles soolatud kalamarja.

Itaalias nimetatakse bottargat ka Sardiinia kaaviariks. Kõrgelt hinnatakse bottargat ka Prantsusmaal Provence´s ja Tuneesias. Jaapanis valmistatakse analoogset, kuid pehmema tekstuuriga rooga, mille nimi on karasumi. Erinevate nimede all tuntakse kalamarja sellelaadset valmistamist veel mitmetes Euroopa, Aasia ja Aafrika piirkondades.


Bottarga valmistamiseks kalamari (enamasti otse marjakottides) soolatakse, pressitakse, kuivatatakse (päikese käes) ja kaetakse vahel säilitamise huvides ka vahakihiga.

Maitset on võrreldud kuivatatud anshooviste maitsega.

Bottargat kasutatakse Itaalias pastaroogade juures või süüakse eelroana tomatite, oliiviõli ja sidruniga. Prantsusmaal süüakse suupistena röstsaial, maitsestatakse oliiviõli, sidrunimahla ja pipraga.

November 2017

Vaata lisaks:

Karasumi