Irwin, Steve (Krokodillimees)

Irwin, Steve (Krokodillimees), austraalia loomauurija, loomaaia juhataja, looduskaitsja ja telepersoon (22.02.1962 – 04.09.2006). Täpne kodanikunimi Stephen Robert Irwin. Sai üleilmselt tuntuks telesarjaga The Crocodile Hunter (78 osa, 130 riigis kokku500 miljonit vaatajat). Saadete menu oli/on tingitud suurel määral sellest, et Irwin tutvustas (ja ka püüdis, puudutas jms) inimestele ohtlikke loomi nagu krokodillid, mürgimaod, varaanid, skorpionid jne. Lisaks „Krokodillikütile“ ka mitmeid teisi edukaid saatesarju ja dokumentaalfilme erakordsetest või ohtlikest loomadest. Hukkus dokumentaalfilmi Ocean Deadliest võtetel Austraalia Suurel Vallrahul, kui astelrai torkas teda korduvalt oma astlaga rindkeresse. Kui astel murdus ja rindkerre kinni jäi, tõmbas Steve selle ise välja. Ta viidi kiiresti haiglasse, kuid ellu ei jäänud. Arvatakse, et astla eemaldamine oli viga.


Koos isa Bobiga püüdis Steve 1997. a Austraalias varasemalt kirjeldamata kilpkonnaliigi, kes nimetati Irwini kilpkonnaks (Elseya irwini). Ka on Steve poolt avastatud ja tema järgi nimetatud teoliik Crikey steveirwini.

Irwini saadete „stiil“ tekitas keskkonnakaitsjate seas ka vastuseisu ja talle heideti 2004. a ette eluslooduse (vaalade, hüljeste, pingviinide) häirimist dokumentaalfilmi Ice Breakervalmistamisel. Ametlikust süüdistusest kohus siiski loobus.

November 2017