Purikala (Istiophorus platypterus)

Purikala, ka Vaikse ookeani purikala (Istiophorus platypterus) on kalaliik ahvenaliste (Perciformes) seltsi makrelliliste (Scombroidei) alamseltsi purikalalaste (Istiophoridae) sugukonna perekonnast purikalad (Istiophorus).

[Inglise Indo-Pacific sailfish, billfish; saksa Pazifischer Fächerfisch, Indopazifisher Segelfisch; prantsuse voilier indo-pacifique; hispaania pez vela del Indo-Pacifco, volador; jaapani bashokajiki; soome purjekala; vene парусник индо-тихоокеанский]



Kohalikke nimekujusid1:

AUSTRALIA: Bayonet fish, Pacific sailfish, Sailfish .
CHINA: Ho-soan-ki-hi, Tong-fangchiyii, Yu-san-chi-yu, Yu-san-yu .
COMOROS: Mbassi kouri.
INDIA: Fung-hibaru,  Mylmeen, Ola-meen, Peacock fish, Sailfish, Tadmasa, Yemungolah .
INDONESIA: Djangilus, Geulang pajang, Hohoo malays, Ikan jegan, Ikan laya, Ikan layar, Lijarang, Landjareng, Lkajar plajaren, Panombuk, Stuji stuji.
JAPAN: Akitaroo, Atsutaro, Banba, Baren, Barin, Bashoo, Bashookajiki, Byoobu, Byoobusashi, Haio, Haioshibi, Haou, Hauo, Kanga, Kannushi, Koomori, Minokajiki, Nourage, Oba, Suginairage, Suginairagi, Sugiyama, Tobihira.
KENYA: Mbassi, Nsulinsuli.
MADAGASCAR: Ndwaro.
MALAYSIA: Mersuji, Layeran.
MEXICO: Pez vela,  Volador.
NEW CALEDONIA: Empéreur éventail , Voilier.
PHILIPPINES: Dogso, Dugso, Dumosok, Kandelan, Kandayan, Liplipan, Malasugi, Sailfin, Sailfish.
REPUBLIC OF KOREA: Dot-sae-chi.
SRI LANKA: MyImeen, Thalapatha.
TAHITI:Haurepe.
VIET NAM: Cá co.
TANZANIA: Mbassi, Nsuli nsuli.

Levinud Vaikses ja India ookeanis; Suessi kanali kaudu jõudnud ka Vahemerre.

Selg tumesinine, küljed ja kõht hõbejad. Eresinisel seljauimel on hajutatud arvukad mustad täpid. Suur purjekujuline seljauim. Pikad, 2-3 kiirest koosnevad kõhuuimed.
Rannikumeres tavalisemad kui avaookeanis. Toituvad parvekaladest ja peajalgsetest limustest, jälitades saaki tavaliselt väikeste rühmadena. Kiirel ujumisel on on kokkupandud seljauim surutud vastu keha, paiknedes erilisel süvendil seljal (samuti varjuvad pärakuuim ja kõhuuimed) ja tõuseb oma peidikust üksnes kiirete pöörete puhul suurtel kiirustel. Mõnikord vaiksetel päevadel võib purikalu näha päris pinnal, kus nad triivivad aeglaselt täielikult laialilaotunud ja veepinna kohale ulatuvate seljauimedega; võimalik, et nad kasutavad liikumiseks tuulejõudu. Kõige suuremad purikalad kasvavad kuni 3,3 m pikkuseks ja kaaluvad ligi 100 kg, kuid tavaliselt ei ületa nende kaal 20-25 kg. 2

FishBase's suurim pikkus 348 cm ja suurim mass 100,2 kg. Eluiga kuni 13 a.

Väljapüük 16 700 - 32 100 tonni (2000-2012. a). Suurimad püüdjad Sri Lanka, Taiwan, Jaapan. 

Atraktiivne püügiobjekt trofeekalastuses. Püügiviisiks trolling. Haagitud purikala sooritab jõulisi hüppeid ja kiireid sukeldumisi. Tema väljatoomine võib kesta tunde.

Liha on tumepunane, seda ei peeta nii heaks nagu marliinidel ja seetõttu pole selle toiduks kasutamine väga levinud. Suvisel ajal valmnistatakse purikalast sushi't ja sashimi't. 

Allikad:
1 kohalikud nimetused FAO portaalis
2 Loomade elu 4. kd Kalad. Tallinn, 1979
Istiophorus platypterus FishBase's (oktoober, 2014)
Fächerfisch Wikipedias (saksa)
Oktoober, 2014

Vaata lisaks:

Atlandi purikala (Istiophorus albicans)
Purikalalased (Istiophoridae)
Purikalad (Istiophorus)