Soomusmakrell (Gasterochisma melampus)

Soomusmakrell (Gasterochisma melampus) on kalaliik makrelllaste (Scombridae) sugukonna soomusmakrellide   (Gasterochismatinae) alamsugukonnast. Ainus liik oma perekonnas ja alamsugukonnas.

[Inglise butterfly kingfish, scaled tunny; saksa Großschuppenmakrele; prantsuse thon papillon; hispaania atun chauchera; jaapani urokomaguro; soome perhostonnikala; vene гастерохизмa]



Peetakse sugukonna kõige primitiivsemaks liigiks. "Erinevalt teistest makrelllastest on väga suured soomused ja sabavarrel pole kiilu. See kuni 1,7 m ja pikemaks kasvav kala elutseb ainult lõunapoolkera subtroopilistes vetes, kuuludes avaookeani alaliste asukate hulka. Kaua aega peeti soomusmakrelli väga haruldaseks, kuid hiljuti leiti teda suurel hulgal Uruguai ja Argentiina rannikuga külgnevates Lõuna-Atlandi piirkondades."1

FishBase's suurim pikkus 164 cm. Kaal võib ulatuda 40-50 kg-ni.

Seljalt rohekassinine, külgedel ja kõhul muutub värvus kollaseks. Sabalõige kuusirbi kujuline. Kõik uimed on kas mustad või tumehallid.
Võib hoida oma kehatemeratuuri kõrgemana veetemperatuurist. Ujuvad harva sügavamal kui 200 m.

Kiiresti ujuv röövkala, kes sööb peamiselt teisi kalu. Havai lähedusest püütud isenditest on leitud ka kalmaaride jäänuseid ja linnusulgi.

Töönduslik tähtsus on väike. Jaapanis saadakse soomusmakrelli enamasti kaaskalana õngejadadega tuune püüdes.
Avamerekalastusel (trollingupüügil) suhtuvad kalamehed soomusmakrelli tabamisse hästi. On ka huvikalastajatele hinnatud saagikalaks.
Soomusmakrelli suitsutatakse ja temast valmistatakse ka konserve. Värskena enamasti praetakse, grillitakse või küpsetatakse.


Allikad:
1 Loomade elu 4. kd Kalad. Tallinn, 1979
Gasterochisma melampus FishBase's (oktoober, 2014)
Perhotonnikala Wikipedias (soome)
Butterfly kingfish wikipedias (inglise)
Oktoober, 2014 

Vaata lisaks:

Makrelllased (Scombridae)