Mojama (vinnutatud tuun)

Mojama (itaalia mosciame) on vahemeremaades delikatessina tuntud kalaroog, vinnutatud tuunikala.

Roa nimetus pärineb araabia keelest (mushamma = 'kuiv'), kuid valmistusviis ise foiniiklastelt.
Tuuni seljaosast lõigatud fileed hoitakse kaks päeva soolas, seejärel sool eemaldatakse, filee loputatakse puhtaks ning pannakse 15-20 päevaks tuule kätte kuivama.
Tavaliselt serveeritakse mojamat õhukeste viiludena oliiviõli ja tomativiilude või mandlitega/pähklitega. Vahel lisatakse ka rosmariini või kalamarja.  
Madriidis on populaarseks suupisteks mojama, mida pakutakse õlle juurde koos oliividega.

 
Mojama mandlitega


Mojama oliiviõliga


Allikad:
Mojama Wikipedias (inglise)
Mojama Wikipedias (hispaania)


Vaata lisaks:

Katsuobushi
Kuivatamine/vinnutamine
Atlandi väiketuun (Euthynnus alletteratus)
Tekkadon (tuun sashimina)