Kuld-merikoger ehk doraado (Sparus aurata)

Kuld-merikoger ehk doraado (Sparus aurata) on kalaliik ahvenaliste (Perciformes) seltsi merikogerlaste (Sparidae) sugukonna perekonnast merikogred (Sparus). Ainus liik oma perekonnas.

[Inglise gilthead seabream, gilthead, silver seabream; saksa Dorade, Goldbrasse, Goldkopf; prantsuse dorade royale; kreeka tsipoura; itaalia aurata, banicella, canina, orata jm; portugali dourada, doirado; hispaania dorada; türgi cipura, cupra; araabia aura, danees, denis, dorade, gerraf, kgag; soome kultaotsa-ahven; vene дорада, аурата]



"Keha ovaalne, kõrge, lõugadel 4-6 esileulatuvat teravat hammast ja ridadena purihambalaadsed hambad. /---/ Hõbehall, silmade vahel kuldne vööt, lõpusekaane taganurgas suur tume laik. /---/ Rannikuvööndis liivasel ja meriheinaga põhjal, ka riimvees. Sööb kalu, selgrootuid, veetaimi. Isane muudab sugu. Koeb X-XII."1

"Atlandi ookeani idaosas ja Vahemeres elab kuld-merikoger e. doraado /---/, kes satub mõnikord ka Musta merre. Ta on üsna suur kala, võib kasvada 50 cm pikkuseks. Doraado on sagedane merega ühendatud limaanides ja soolajärvedes. Vanas Roomas hinnati doraadode liha kõrgelt, mistõttu neid hoiti ja toideti soolase veega tiikides ja basseinides. Veneetsias hoiti neid niiviisi veel XIX saj. lõpus. A. Brehmi sõnade järgi lihvisid Malta juveliirid doraado kihvu, lastes neid siis müügile mao hammaste nime all, millel arvati olevat maagilised omadused."2

FishBase's toodud suurima pikkusena 70 cm (tavapikkus 35 cm), suurima kaaluna 17,2 kg (enamasti kuni 2,5 kg), pikima elueana 11 a.

Töönduslik väljapüük aastas 6000-9500 tonni (vahemikus 2000-2012. a). Peamisteks püüdjateks on Itaalia, Tuneesia ja Türgi.

Kalakasvatustes hakati doraadot viljelema 1990-ndate alguses ning saak on pidevalt kasvanud: 2012. a oli saagiks 159 730 tonni. Suurimad kasvatajad on Kreeka, Türgi ja Hispaania. 

Vahemeremaades on kuld-merikoger laialdaselt kasutatav toidukala.
Viimastel aastatel on hakatud kuld-merikokre turustama ka Eestis ning oma maitseomadustelt on see kalaliik pälvinud kalasõpradelt vaid kiidusõnu. 


Allikad:
1 P. Miller, M. Loates. Euroopa kalad. Tallinn, 2006
2 Loomade elu 4. kd Kalad. Tallinn, 1979
Sparus aurata FishBase's (september, 2014)
September, 2014

Vaata lisaks:

Merikogerlased (Sparidae)