Musta mere kammeljas (Scophthalmus maeoticus)

Musta mere kammeljas (Scophthalmus maeoticus) on kalaliik lestaliste (Pleuronectiformes) seltsi  kammellaste  (Scophthalmidae) sugukonna perekonnast kammeljas (Scophthalmus).

Inglise k - Black Sea turbot; Saksa k - Schwartzmeer-Steinbutt; kreeka k - kalkani efxinou; vene k - черноморский калкан, азовский калкан, азовский ромб



"Musta mere kammeljas on levinud Mustas ja Aasovi meres kuni 90-100 m sügavuseni, ta tuleb Dnepri ja Dnestri suudmesse. Sel kalal on kõrge keha (kõrgus moodustab 80% pikkusest), mida katavad koonilised luukühmud. Silmapool on pruunikas, punakate tähnidega. Ta võib kasvada 85 cm pikkuseks ja 15 kg raskuseks. Isased saavad suguküpseks 5-8 aastaselt, emased 6-11 aastaselt. Musta mere kammeljas sigib märtsi lõpust-aprillist juuni teise pooleni, kohati juuli lõpuni. Kudemise kulminatsioon on mais, viljakus 2,5-13 milj. marjatera.
Suguküps musta mere kammeljas toitub peamiselt kaladest — meripoisurist, anshoovisest, tülkast, stauriidist, aloosadest ja merlangist. Noorjärgud söövad peamiselt koorikloomi.
Musta mere kammeljas on väga maitsva lihaga hinnaline töönduskala. Teda püütakse nakkevõrkudega ja õngejadadega. Aasovi meres esindab seda kammeljat väiksemakasvuline alamliik."1

Musta mere kammelja iseloomulikuiks tunnuseks on see, et tal puuduvad soomused, koonilised luunaastatud paiknevad aga kala mõlemal küljel. Olenevalt merepõhjast võib muuta oma silmapoole värvi.

Venekeelses Wikipedias on toodud võimaliku pikkusena 90-115 cm ja suurima massina 38-30 kg, pikima elueana 16 aastat.

1960-ndatel püüti musta mere kammeljat Krimmi randade läheduses aastas 2000-3000 tonni. 1970-ndate keskel hakkasid varud kahanema ja kuivõrd NSV Liidu vetes oli liik peaaegu kadumas, keelati 1986. aastal selle püüdmine. Tänapäeval leiab tegelikkuses aset kontrollimatu töönduslik väljapüük Ukrainale kuuluvates vetes. 

Allikad:
1 Loomade elu, 4. kd Kalad. Tallinn, 1969
Scophthalmus maeoticus Wikipedias

Vaata lisaks:

Kammeljas (Scophthalmus maximus)
Sile kammeljas (Scophthalmus rhombus)
Kammeljad (Scophthalmus)
Kammellased (Scophthalmidae)