Neljaköbruline merilest (Pleuronectes quadrituberculatus)

Neljaköbruline merilest (Pleuronectes quadrituberculatus) on kalaliik lestaliste (Pleuronectiformes) seltsi lestlaste (Pleuronectidae) sugukonna perekonnast merilestad (Pleuronectes).
 
Inglise k - alaska plaice; prantsuse k - plie de l'Alaska; hispaania k - solla de Alaska; rootsi k - Alaskaspätta; taani k -Alaska-rødspætte; jaapani k - tsunogarei; vene k - жёлтая морская камбала



Vaikses ookeanis elav kalaliik.

"Ta peas on 4-5 luukühmu. Silmadega pool on pruun kuni punakaspruun, mõnevõrra tumedate tähnidega, noortel marmoreeritud mustriga. See kala kasvab 60 cm pikkuseks ja 3 kg raskuseks (keskmiselt 34-47 cm). On levinud Providenija ja Anadõri lahest põhjas Peeter Suure laheni lõunas. Tavaline Kamtshatka ranniku lähedal, Ohhoota ja Beringi meres. Hoidub külma ja mõõdukalt sooja vette. Talvitub 180 kuni 250-300 m sügavuses nullilähedase ja negatiivse temperatuuri juures. Suvel läheneb rannale ja sügisel rändab esimeste kalade seas sügavamale. Sigib märtsist juunini; lõunas põhiliselt aprillis, põhjas — mais. Ta on hinnaline töönduskala."1 

Neljaköbrulise merilesta pime külg on helekollane — siit ka liigi venekeelne nimi жёлтая морская камбала (kollane merilest).

Fishbase's suurim pikkus 62 cm (tavaline 36 cm), suurim mass 3,5 kg ja eluiga kuni 31 aastat.

Saadakse tavaliselt kaaskalana kulduim-soomuslesta (Limanda aspera) püüdmisel, kusjuures osakaal saagis on üsna suur. Püügikogused on limiteeritud.

Allikad:
Alaska plaice Wikipedias
Pleuronectes quadrituberculatus FishBase's (detsember 2013)
1Loomade elu, 4. kd Kalad. Tallinn, 1979




Vaata lisaks:

Merilest ehk atlandi merilest (Pleuronectes platessa)
Merilestad (Pleuronectes)