Vaikse ookeani mintai (Theragra chalogramma; Gadus chalogrammus)

Vaikse ookeani mintai ehk mintai ehk alaska pollak (Theragra chalogramma, uuemas käsitluses Gadus chalogrammus), kalaliik tursklaste (Cadidae) sugukonna mintaide (Therarga) perekonnast. Uuemas käsitluses paigutatud geeniuuringute põhjal taas turskade (Gadus) perekonda, kuhu kuulus ka kunagi varem. Inglise alaska pollock, walleye pollock; prantsuse lieu de l'Alaska; hispaania colin de Alaska; saksa Pazifisher Pollack; jaapani suketôdara; aleuudi rririliq; norra theragra, berlevägfisk; soome mintai, alaskanseiti; vene минтай.


Levinud Vaikse ookeani põhjaosas Beringi väinast Koreani ja Põhja-Kaliforniani, tavaliselt madala temperatuuriga vees (2-9 oC). Poolsüvaveeline liik. Suured silmad, lillakasroheline värvus. Kere ülaosa katavad arvukad tumedad täpid, keha on sihvakas, pea väike, väga lühikese poisega alalõual. Elab avavees kuni 500-700 meetri sügavuses; kudemiseks liigub rannale lähemale madalasse vette (50-100 m) ja jääb sinna ka toituma. Sööb peamiselt koorikloomi. Suguküpsus saabub 3.-4. eluaastal. Jaapani meres kasvab mintai tavaliselt 50-55 cm, Beringi meres kuni 75 cm pikkuseks.

Kudeparved väga suured. Mari on pelaagiline ja seda on niivõrd palju, et iga ruutmeetri merepinna all areneb kuni 30 000 marjatera.

Vaikses ookeanis arvukaim tursklane. Koreas väga hinnatud, kuuludes tähtsaimate töönduskalade hulka. Väärtuslik on tema maks, mis sisaldab A-vitamiini rikast rasva. Vitamiinide poolest on mintai maksa rasv isegi rikkam kui tursal, mistõttu seda kasutatakse kalamaksaõli valmistamiseks väga laialdaselt.

FishBase's mintai suurim pikkus 91 cm, suurim fikseeritud mass 3,9 kg ja pikim eluiga 28 aastat.

Mintaist on saanud oluline töönduskala, kelle varud on veel maailmas toidukaladest ühed suuremad. 1980-ndate teisel poolel küündis aastane kogupüük üle 6 miljoni tonni, 2000-ndatel püsis see 3 miljoni tonni juures. Poole sellest kogusest püüavad välja USA kalurid ja mintai on USA poolt enimpüütud kalaliik. Teiseks suuremaks püüdjaks on Venemaa.


Väljapüük FAO andmeil

Mintaist valmistatud külmutatud kalatooteid eksporditakse USA-st, Venemaalt ja Hiinast suurtes kogustes Euroopasse, eeskätt Saksamaale, Prantsusmaale ja Suur-Britanniasse. Näiteks langes Saksamaal 2008. aastal kogu tarbitavast kalahulgast 25% just mintai arvele.

Mintaid kasutatakse peale tavapäraste roogade kalapulkade valmistamiseks, fileesid kasutatakse "fish & chips"-ide tegemisel, kiirtoidukettide (McDonalds, Burger King) kalaroogades, kunstkrabide tegemiseks jms. Jaapani ja vene köögis kasutatakse ka soolatud või suitsutatud mintaimarja.

Viimati: jaanuar, 2019


 

Vaata lisaks:

Tursad (Gadus)
Atlandi mintai (Theragra finnmarchica)
Mintaid (Theragra)