teriyaki

Jaapani köögist pärinev mõiste, mis tegusõnaliselt viitab teatavale valmistusviisile, nimisõnaliselt aga kastmele, mida selle valmistusviisi puhul kasutatakse. Tegelikkuses on teriyaki kui kastme kasutusala laiem ja seda kasutatakse toitude valmistamisel ka siis, kui rooga ei grillita ega küpsetata.
Sõna teriyaki on jaapani keeles liitsõna: teri tähendab läiget või sära, yaki aga küpsetamist-praadimist-grillimist.
Jaapani köögis kasutatakse teriyakit eeskätt erinevate kalaliikide küpsetamisel-grillimisel, Euroopas ja Ameerikas on hakatud sellega maitsestama ka loomade-lindude liha (lammas, veis, siga, kana jne). 



Jaapanis tuntakse teriyaki kastet ka teri või tare nime all. Traditsiooniliselt valmistatakse see sojakastmest, millele lisatakse riisiviina saket või riisiveini mirinit, suhkrut või mett, ja kuumutatakse-keedetakse pidevalt segades soovitava paksuseni. Mõnikord lisatakse kastmesse ka ingverit ja/või seesamiseemneid.  
Tavapärase kasutusviisi puhul kala- või lihatükke kas kastetakse grillimise ajal korduvalt kastmesse ehk siis võõbatakse neid pintsli abil kastmega üle. Vähem on levinud teriyaki kastme kasutamine marinaadide koostisosana, kui liha või kala kas enne või pärast küpsetamist marineeritakse.
USAs toodetav teriyaki-kaste, mida turustatakse ka Eestis, erineb algupärasest terist selle poolest, et sake või mirini asemel on kastmes kasutatud äädikat, kastme paksendamiseks on aga pruugitud maisitärklist ja kaste sisaldab ka värvainet. 

Vaata lisaks:

mirin
Angerjas jaapani köögis