Zennori merineitsi (korni folkloor)

Zennori merineitsi (korni An Vorvoren a Senar), korni folkloor. Loo pani 1873. a kirja Cornwalli folklorist William Bottrell.

Lugu: Kunagi käis kaunis ja rikkalikes rõivastes naine aeg-ajalt jumalateenistustel Zennori Püha Senara kirikus. Koguduse liikmed olid lummatud tema ilust ja häälest, sest tema laul kõnas väga kaunilt. Möödusid aastakümned, kuid naine ei paistnud vananevat. Keegi ei teadnud, kust ta elas. Siis hakkas see naine huvi tundma Mathey Trewella nimelise noormehe vastu, keda peeti kihelkonna parimaks. Ühel päeval järgnes noormees naisele koju ja kadus; teda ja naist ei nähtud kirikus enam kunagi. Siis heitis ühel pühapäeval Pendour Cove rannast umbes miili kaugusel ankrusse laev. Varsti ilmus laeva juurde merineitsi, kes palus meremeestel ankrut hiivata, kuna see on tema ukse ees ja ta ei saa oma lapsi kätte. Meremehed hyiivasid ankru ja asusid kiiresti merele, kuna uskusid, et merineitsi kohtamine on halb enne . Kui Zennori küla elanikud sellest kuulsid, järeldasid, et merineitsi oli sama naine, kes käis nende kirikus ja meelitas Mathey Trewella enda juurde elama.

Püha Senara koguduse liikmed lasid loo mälestuseks nikerdada merineitsi kujutise selle pingi küljepaneelile, millel merineitsi tavaliselt istus. Pink ja selle küljel olev 15. sajandist pärit nikerdus on kirikus tänaseni vaatamisväärsuseks, mida nimetatakse Cornwalli turismijuhistes. Mõned uurijad arvavad, et pingi nikerdus pole inspireeritud merineitsi loost, vaid vastupidi, kohalikudmerineitsi lood on tekkinud selle pingi ajel. Zennori merineitsist on loodud mitmeid luuletusi ja laule.

Pilt: Zennori merineitsi pink

Allikas: Wikipedia

Juuli, 2023

Vaata lisaks:

Bucca / Bucka (veeolend Suurbritannias korni folklooris)
Doom Bari merineitsi / Padstowi merineitsi (korni folkloor)