Phaya Nak / Phaya Nāga / Nakkharat (Tai naagakuningas)

Phaya Nak ehk Phaya Nāga ehk Nakkharat (tai 'naaga isand'), naagakuningas Tai mütoloogias, milles naagad on vete patroonid. Pooljumalik olend, kes on tegev ka budismi ja hinduismi kosmoloogias. Phaya Nak elab Mekongi jões ja selle suudmealal, samuti pühades tiikides, järvedes või koobastes. Populaarse legendi põhjal sündis Tais ja Laoses voolav Mekong kahe naagakuninga roomamisest läbi piirkonna; lisaks Mekongile tekkis sellest ka lähedal asuv Nani jõgi. Lisaks Taile on olend tuntud ja austatud Laoses ja Kambodžas. Mekongi jõel on täheldatud ka seletamatut tulekerade nähtust, mille põhjustajateks on kaua peetud jões elavaid naagasid. Phaya Naga olemasolusse usutakse piirkonnas samamoodi nagu Šotimaal Loch Nessie koletise või Kanadas Ogopogo võimalikkusse.

2022. a kuulutas Tai valitsus naaga Tai rahvuslikuks sümboliks, et säilitada ja edendada Tai kultuuri. Töötati välja naaga kujutiste prototüübid, mis esindaksid Tai uskumusi ja traditsioone: suurimaks neist on Nak Vasuki, kes on seotud budismi ja Tai monarhiaga. Tais on naagad vee ja viljakuse sümbolid ning budismi eestkostja. Tai uskumuste kohaselt on neil ka roll vihma ohjeldamisel.

Budistlikud templid ja paleed on sageli kaunistatud naagade kujutistega. Rahvusvaheliste meditsiinisümbolite puhul (Asclepiuse varras, Caduceus, karikas ja madu) on Tais vahel nende sümbolite osadeks olevad maod asendatud naagadega.

Allikas: Wikipedia

Juuli, 2023

Vaata lisaks:

Phi Phraya (veevaim Tai folklooris)
Naga tulepallid
Naaga / nāga / nāg (müütiline olend hinduismis ja budismis)
Nagaraja / Nagaradža (naagakuningas hinduismis ja budismis)