Gurangatš (Austraalia vikerkaaremao versioon)

Gurangatš, Austraalia vikerkaaremao versioon gandangara põlisrahva (Austraalia idarannik, Uus-Lõuna-Walesi osariigi kaguosa) uskumustes. Unenägude ajal läksid teekonnale kaks loojat, vikerkaaremadu Gurangatš ja kvoll (kukkurloom, kes sööb ka roomajaid) Mirragañ, kusjuures kvoll jälitas Gurangatši, kes polnud täielikult madu, vaid osaliselt kala ja osaliselt roomaja. Nende loogelise ja maastikku kujundava teekonna pikkus oli umbes 169 km.

Murraurali madalikul, Wollondilly ja Wingeecaribbee jõgede ristumiskohas, jäi Gurangatš puhkama, Mirragañ nägi tema silmadest peegeldunud valgust ja püüdis teda odaga lüüa, kuid see ei õnnestunud. Seejärel üritas kvoll saada kätte vahepeal vette varjunud Gurangatši sellega, et heitis vette hikkoripuu koore lahmakaid, mille leotis ajab iiveldama, kuid Gurangatš uuristas tunneli ja sai laguunist värsket vett. Võitluses oli veel mitmeid episoode, mis gandangara pärimuses seostusid konkreetsete kohtade ja kohanimedega. Suur osa sellest maastikust uputati pärast Teist maailmasõda Warragamba tammi ehitamisega.

2021. a pakkus Karl Brandt FlyLife'i artiklis välja, et Gurangatši kuvand on inspireeritud austraalia kopskalast ehk barramundast (Neoceratodus forsteri).

Allikas: Wikipedia

Juuni, 2023

Vaata lisaks:

Vikerkaaremadu (olend Austraalia mütoloogias)
Wagyl / Waugal /Waagal (Austraalia vikerkaaremao versioon)
Ngalyod (vikerkaaremao versioon Austraalias)
Uussarvhammas ehk austraalia kopskala ehk barramunda (Neoceratodus forsteri)