Amaru / Amaruca / Katari (madu-draakon Andide mütoloogias; inkad, aimarad, Peruu, Boliivia)

Amaru ehk Amaruca ehk Katari (ketšua amaru, 'madu'), madu-draakon Andide tsivilisatsioonide mütoloogias. Tohutu kahepäine madu, kes elab maa all või järvede-jõgede põhjas. Ta on seotud vikerkaare, vihma, rahe, tormi ja veega. Ülemise, keskmise ja alumise maailma vahendaja, šamaanirännakute patroon. Kirjeldustes ja kujutistes on mõningaid erinevusi: olendil on kaks või enam pead (kondori, puuma või laama pead, mõnikord rebase koonuga), vahel on peas hirvesarved, tal on nahkhiire või kondori tiivad, lühikesed ja jämedad jalad, mao keha ja kala saba; keha on kaetud soomustega. Inkadel oli Amaru tarkuse sümboliks, aimaradel sümboliseeris ta vee elujõudu ja teda seostati põldude niisutamisega.

Amarust on erinevaid müüte:

Lugu: Amaru tõusis alguses vetest, ta on Vikerkaare poeg. Ta sõi inimesi. Tuul ja Äike tapsid ta ja pärast seda ujutas järv tasandiku üle. Mõnes versioonis tõusis Amaru keeristormina taevasse.

Lugu: Maa oli kaetud veega, milles elas Amaru. Vikerkaar sünnitas teise Amaru ja nad hakkasid omavahel võitlema. Jumal Thikse hävitas mõlemad välguga ja nad muutusid kivideks. Pärast seda tulid Huari-pukio allikast välja esimesed inimesed Mama ja Taita, kes enne olid nad Amaru kartuses elanud maa all.

Allikas: Wikipedia

Juuni, 2023

Vaata lisaks:

Jichi (jumalik veemadu Boliivias)
Taevalaama (olend aimara mütoloogias)
Anchanchu / Janchanchu (kuri deemon Boliivias ja Peruus aimara rahva mütoloogias)