Mama Qucha / Mama Cocha (inkade vee-ema)

Mama Qucha ehk Mama Cocha (ketšua Mama qucha; hispaania kirjapildis Mama cocha), inkade iidne vete- ja kalajumalanna, meremeeste ja kalurite eestkostja, vee-ema. Üks neljast looduse „emast“, teised kolm olid Pashamama ('maa-ema'), Mama Nina ('tule-ema') ja Mama Wayra ('õhu-ema'). Mama Qucha oli kõrgeima loojajumaluse Viracocha (Wiraqocha, Huiracoha) naine. Lisaks moodustas Mama Qucha koos Mama Quilla ('kuu-ema') ja Pachamamaga inkade kuu-kolmainsuse, mis esindas kuu kolme faasi.

Mõnes inkade impeeriumi piirkonnas usuti, et Mama Qucha on kõikide veekogude (mere, järvede, laguunide, jõgede, allikate) ja ka inimeste loodud veekogude jumalanna. Eriti austati Mama Quchat praeguste Peruu, Ecuadori, Lõuna-Kolumbia ja Põhja-Tšiili rannikualadel, kus kalapüük oli (ja on praegugi) eluks hädavajalik. Mama Quchat usuti võivat kaitsta inkasid hiidlainete ja muude mereliste katastroofide eest. Talle toodi rahuliku mere ja heade kalasaakide nimel ohvriande. Sageli kujuti teda maad kastva vihmana.

Ühe inkade müüdi järgi oli Mama Qucha Päikese ja Kuu tütar ning Inka (Päikese poja) õde – sellisena kujutati teda heledanahkse ja ilusa noore naisena, kes saadeti taevast koos vennaga maa peale, et õpetada inimesi elama rahus ja armastuses.

Allikas: Wikipedia

Juuni, 2023

Vaata lisaks:

Pariacaca (veejumal Peruu inkade mütoloogias)