Ayša Qandiša / Kandisa (Põhja-Maroko naisdeemon)

Ayša Qandiša ehk Kandisa, naisdeemon Põhja-Maroko folklooris, džinn. Tema välimust ja käitumist kirjeldatakse muinasjuttudes erinevalt. Ta on kauni näo, kuid kitse, eesli või kaameli jalgadega naine, mõnedes lugudes aga vana nõid naise jalgadega, kitse kehaga ja pikkade rindadega.

Tema kardetuimaks omaduseks on ablas himurus – ta võrgutab noormehi, ajab neid hulluks, orjastab ja ka tapab. Peaaegu alati elab ja tegutseb ta veekogu lähedal: see võib olla meri, jõgi, veekanal või allikas. Kui keegi soovib niisuguses veekogus supelda, viskab ta enne seda džinnile ohvriannina õhku põlevat põhku ja heidab vette kuskussi. Nagu kõik džinnid, nii kardab ka Ayša rauast esemeid, nt nugasid ja nõelu.

Põhja-Marokos on mõned pühad kohad, kus kummardatakse Ayša Qandišat. Kultust seostatakse 17. sajandi lõpul ja 18. sajandi alguses loodud Hamajase vennaskonnaga. Talle ohverdatakse loomi (kitsed, kanad), kes on musta värvi, mis on Ayša lemmikvärv.Viiakse läbi tervendamisrituaale, mille eesmärgiks on rahustada Ayša Qandiša – sümboolse transformatsiooni kaudu saab kurjast deemonist tervendaja, kes aitab ravida liigeste halvatust, äkilist pimedust või kurtust, mentruatsioonihäireid, viljatust või ka üleloomulikel põhjustel tekkinud lastehaigusi. Ekki Ayša võib olla ka impotentsuse põhjustaja, ei saa seda rituaali abil ravida.

Allikas: Wikipedia

Juuli, 2023