Hantu Air / Puaka Air / Mambang Air (veevaim Tais, Malaisias ja Indoneesias)

Hantu Air (malai 'veekummitus') ehk Puaka Air ehk Mambang Air, veevaim Tais, Malaisias ja Indoneesias, kes elab nähtamatuna meres, jõgedes, järvedes, kraavides või soodes. Teda seostatakse inimeste kadumise, uppumise, üleujutuste ja muu ebameedivaga. Ka põhjendatakse temaga niisketes piirkondades aset leidvaid haigusi või surmasid, mida teisiti ei osata selgitada.

Hantu Air arvatakse pärinevat unarule jäetud teadmistest või vaimolenditest, kelle eest inimesed pole enam hoolt kandnud. Selline eksinud vaimolend rändab piirkonnas ringi ja toitub kõigest, mis kätte saab, sealhulgas inimestest. Ta võib maskeeruda vanaks puutüveks, kauniks naiseks, kalaks või muuks loomaks, et inimesi lõksu meelitada. Tabatud inimene süüakse ära või uputatakse.

Mõni jõgi võib kanda Hantu Airi merre, kus temast saab merevaim. Tema kohalolule viitab väidetavalt see, et merevesi sädeleb. Meremehed ja kalurid austavad merevaime ja paluvad neilt kaitset ja soosingut. Vanasti viidi merevaimude auks iga kolme aasta tagant läbi Semah Pantai nimelist tseremooniat, mis kestis seitse päeva ja ööd, viimati leidis see aset 1960. a. Tseremoonial lauldi, ohverdati ja teostati maagilisi toiminguid. Kui Hantu Airi eest pole piisavalt hoolt kantud, annab ta sellest märku kalade vähesuse või laastavate tormidega; ka võib ta muuta ennast mereloomaks ja inimesi merel uputada.

Hantu Airi poole pöörduvad abipalvetega ka põllumehed, kui jõed põua tõttu kuivavad ja pole millega põlde niisutada.

Allikas: Wikipedia

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Hantu Belangkas (kummituskrabi Malaisias)
Hantu Kotak (jõevaim Malaisias)