Dedej Ol / Dedej Ov (mägijuudi vetevaldjas)

Dedej Ol ehk Dedej Ov ('Ema Ol' ehk 'Vee Ema'), mägijuudi vetevaldjas. Vahel on teda peetud sarnaseks või koguni samaseks Serovi nimelise vetevaldjaga, kuid nii nende käitumises kui ka elupaigas on märkimisväärseid erinevusi: kui Serovi elab inimasulate joogiveekohtades või nende juures, siis Dedej Ov elab väljaspool asulaid veekogude ääres; kui Serovi kaitseb vee puhtust, kuid uputab vahel ka noori mehi või naisi, siis Dedej Ol rebib rasedatest naistest välja nende organeid, millest ta toitub.

Rahvapärimuses püüab Dedej Ol saada kätte rasedate naiste või sünnitajate südant, maksa või kopsu, mille ta peseb oma veekogus verest puhtaks ja sööb ära. Sünnitajat ei tohi jätta üksinda tuppa, sest Dedej Ol võib võtta mõne sugulase välimuse, tuppa tulla ja rebida sünnitajast välja siseorganid. Ühes loos just niimoodi juhtuski, kuid siis nägi keegi meesterahvas jõe ääres valgetes rõivastes pikajuukselist naist, kes loputas vees inimese siseorganeid. Mees võttis kinžalli ja tormas naist taga ajama hüüdes, et too paneks elundid tagasi sinna, kust need on võetud. Dedej Ol tagastaski elundid ja seejärel haitus, kuid ta pani ka mehele needuse, et temast ei jääks maailma seemet. Nii läkski, kõik mehe lapsed ja sugulased surid. Mees olevat naist taga ajades lõiganud temalt ära ka ühe patsi, mida olevat inimesed veel aastate pärast näha võinud.

Rahvajuttudes ongi Dedej Oli nõrgaks kohaks tema juuksed. Kui mõni mees suudab paljastatud kinžalliga Dedej Oli juurde hiilida ja harata kinni ta juustest, võib ta naiselt nõuda, et too ei ründaks ühtegi mehe suguvõsasse kuuluvat sünnitajat. Niimoodi tabatud Dedej Ol oli sunnitud nõudmise täitma – ta rebis oma peast ühe juuksekarva, andis selle mehele ja kinnitas vandega, et ründa mitte kedagi mehe suguvõsast.

Dedej Ol sisaldab eneses vetevaldja Serovi jooni, veelgi enam aga lesgi keelerühma keeli kõnelevate ja peamiselt Dagestanis ning Ažerbaidžaanis elavate rahvaste mütoloogias tuntud Alpabi jooni. Alpab ei ole seotud vee ega veekogudega: ta on punapäine ja kole naine pikkade, rippuvate rindadega, kujumuutja, kes rebib rasedatest või sünnitavatest naiste välja siseelundeid, milledest ta ka toitub. Ta elab inimtühjades paikades, mägedes, koobastes, talvel ka mõne jõe ääres. Pärast siseelundite kättesaamist tõttab ta neid vees puhtaks loputama ja kui tal see õnnestub, siis sünnitaja sureb. Alpabist saadakse võitu, kui läheb korda maha lõigata tema pats ja võtta temalt tõotus teatava suguvõsa või hõimu naisi mitte puutuda.

Allikad: gorskie.ru/juhuro/history/item/3914-iranskie-elementy-v-demonologii-gorskikh-evreev; dzen.ru/media/albanvi/lezginskii-demonantagonist--alpab-6098edc3203bf7596d3535d3?utm_referer=www.google.com

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Serovi / Ser-Ovi / Sergovi (mägijuudi veevaldjas)
Gudil ja Zemirej (mägijuudi vihmariitus ja vihmajumal)