Chai nenesi (Türgi ja Azerbaidžaani jõevaldjas)

Chai nenesi (türgi Çay ninesi, azerbaidžaani Çay nənəsi, 'jõe vanaema'), veevaldjas Türgi ja Azerbaidžaani rahvausundis. Kirjeldatakse vana naisena, kellel on pikad juuksed, suured rinnad ja kelle näos puuduvad kulmud; silmad on mustad ja nahk punakas. Elab jõgedes ja ojades, enamasti on pahatahtlik. Võib inimesi ahistada-uputada ja hukutada vee ääres viibivaid loomi. On ka tavaline, et ta tuleb öösel veest välja, ronib puude otsa, laulab või kammib juukseid. Tal on ühisjooni slaavi Russalka ja mitmete teiste veevaldjatega, vee-emadega. Aserid seostavad või ka samastavad teda kurjuse jumalanna Hal Anaga, türklased vee-ema Su Anaga.

Aserite uskumustes muutub Chai nenesi vihaseks, kui jääb jõge ületades sillal liiga pikalt vette vaatama – ta paneb inimese pea ringi käima ja inimene kukub vette. Samuti vihastab teda see, kui keegi viskab prügi vette ja ta karistab niisuguseid inimesi. Samuti peavad aserid vajalikuks varahommikul jõe või oja äärde minnes Chai nenesit tervitada, sest muidu jõe vanaema pahandab.

Nahtšivani (autonoomne vabariik Azerbaidžaanis) folklooris on olemas nii jõe vanaema kui ka jõe-ema. Jõe vanaema juhib inimese õigelt teelt halvale teele, aga jõeema toob ta halvalt teelt tagasi ja juhatab heale teele.

Allikas: Wikipedia

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Tšošamba Hatun (talõši merenaine)
Irmak Iyesi / Yirmag / Ögüz iyesi (türgi ja altai jõevaldjas)
Su iyesi / Su Ana / Su Ata (veevaim türgi-tatari mütoloogias; tengrismis)