Lepeli tsmok (järvedraakon Valgevenes)

Lepeli tsmok, järvedraakon Valgevenes, Lepeli järves. Valgevene kõige kuulsam veedraakon. Oma välimuselt ei sarnane ta klassikalise draakoniga, vai pigem hirve või mao peaga hülgega. Vanemates kirjeldustes on tal vahel olnud ka lakk, poised ja tiivad, uuemates on tal loivad nagu hülgel, pikk ja peenike kael, suured silmad ja hambad nagu hobusel. Tema suuruse osas on kirjeldused erinevad, mõnes kirjeduses on veise suurune, teisal 49 jala pikkune.

1969. a salvestatud pärimuses pajatab vanainimene lapsepõlves kuuldud lugu sellest, et tsmok ujub mõne külaelaniku pulmapäeval Lepeli järvest Berezinski kanali tammi juurde, et pulmapeost osa saada. Täpselt südaööl tuli sinna ka pruutpaar, et valada vette puskarit ja visata ka hapukurki. Samuti palusid nad tsmokilt õnnistust tulevaseks kooseluks. Nad tegid seda poolsalaja, kuna vaimulikud ei kiitnud tsmoki austamist heaks, kuid selle kombe täitmisest ei juletud ka loobuda. Vahel olevat noorpaar ka kuulnud, kuidas joobnud tsmok vees möllu tegi ja noorpaari kohalikus murdes õnnistas.

Keskajal olevat Lepeli järves tapetud ühe ööga 40 tsmokki.

2013. a paigutati järve äärde tsmoki kuju ja selle juurde tulemine on saanud noorpaaridele uueks tavaks. Ka kasutatakse Lepeli tsmokki turismimagnetina.

Allikas: Wikipedia; bestiary.us/lepelskij-cmok

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Lukomi tsmok (valgevene koletis)
Tsmok / smok (lääneslaavi mütoloogia)
Slaavi draakonid