Balaur (Rumeenia draakon)

Balaur, draakon Rumeenia folklooris, tohutu suurusega loom, sageli tiibade, jalgade ja mitme maopeaga (3, 7, 9 või 12), kehastab kurjust ja on tegelane paljudes rumeenia muinasjuttudes, kus tema nimeks on sageli Laur-Balaur. Balaurid elavad kas vees (külakaevudes), maal (kuristikes) või taevas (tormipilvedes).

Kirjeldustes on erinevusi. Balaur võib olla madu, kelle keha on kaetud punaste, roheliste või kollaste soomustega; ta võib olla ka poolenisti inimene ja poolenisti madu. Apuseni mägedes arvatakse, et tal on hobuse pea ja mao keha, teistes Rumeenia piirkondades aga vahel härja pea.

Balaur arvatakse tekkivat maost eeldusel, et seda madu pole 7 või 12 aastat keegi näinud ja madu pole kedagi hammustanud. Siis tekivad talle jalad ja tiivad.

Rahvajuttudes on balaur tavaliselt kuri: ta röövib või nõuab endale noori neidusid (printsesse) ning tema alistajateks on Püha Jüri või õilis kangelane Făt-Frumos ('ilus poiss').

On pärimusi, milles balauri peetakse ilmastikuloojaks ja olendiks, kelle seljas lendavad ilma kontrollivad Solomonari nimelised võlurid. Sellisena sarnaneb või kattub balaur slaavi mütoloogilise olendi Ala ehk Halaga, samuti aga slaavipärase Zmeuga. Solomonarid ohjasid draakoneid kuldsete valjaste abil ja hoidsid neid sügavates järvedes.

Balauri kohta on ka lugusid, milledes nad võivad oma süljest kalliskive valmistada. On ka lugusid, milles balaur kasutab liikumiseks vikerkaart.

Allikas: Wikipedia

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Zmeu (Rumeenia draakon)
Lamja (lõunaslaavi draakon)
Ala / Hala (lõunaslaavi deemon)
Știma Apei (Rumeenia vetehaldjas)
Faraoni (Rumeenia merineitsid)
Cel din Baltă / Al din Baltă (kuri veevaim Rumeenia folklooris)
Apa vie (eluvesi Rumeenia mütoloogias)
Apa Sâmbeta (jõgi Rumeenia mütoloogias)
Slaavi draakonid