Colapesce (tegelane Lõuna-Itaalia folklooris)

Colapesce (Cola Pesce), tegelane Lõuna-Itaalia folklooris. Lugu on kirja pandud 12. sajandil ja sellest on teada 18 versiooni, millest kuulsaimad on sitsiilia ja napoli oma. Lugu on tuntud ka mujal Vahemere piirkonnas, nt Hispaanias.

Palermo versioonis elas Messinas elas kaluri poeg Nicola (Cola), kes lapsepõlvest saadik püüdis merel kala, austreid ja muid mereande. Cola ema püüdis ohjeldada poja kalapüügikirge. Lõpuks sai tal sellest villand ning ta ütles pojale: "Possa diventar pesce!" ('Saagu sinust kala!'). Needus töötas, Cola muutus poolenisti kalaks ja inimesed hakkasid teda kutsuma Colapesce või Pescecola nimega. Sitsiilia kuningas kuulis Colapescest ja ta käskis Colapescel otsida merepõhjast väärtuslikke esemeid. Colapesce kuuletus ja tõi väärisesemed kohusetundlikult kuningale. Kuid kuningas ning nüudis veel ja veel, kuni Colapesce ei tulnud ühel päeval enam tagasi, vaid jäi meresügavusse.

Loo ühes variandis avastab Colapesce merest sõrmuseid otsides, et Sitsiilia toetub kolmele sambale, millest üks on varisemas. Colapesce jääb sammast toetama ja hoiab sellega ära Sitsiilia merrevajumise. Iga saja aasta järel tuleb Colapesce merepinnale, et vaadata oma armastatud Sitsiiliat.

Napoli versioonis otsib ema poolt neetud Colapesce peavarju suurte kalade kõhtudest ja pääseb sealt välja kõhtusid lahti lõikades.

Allikas: Wikipedia

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Thyrus (itaalia draakon)
Tarantasio (draakon keskajal Itaalias)
Longana / Anguana (veeolend Itaalia folklooris)
Lariosaurus (itaalia järvekoletis)
Borda (nõidkoletis itaalia folklooris)