Bannik (idaslaavi saunavaim)

Bannik (vene банник ,баенник, байнушко, банный, байник; valgevene лазеннік, лазнік), saunavaim idaslaavlaste uskumustes. Tavaliselt on ta nähtamatu, kuid vahel võib teda näha vihalehtedega kaetud pisikese alasti vanamehena, kellel on pikad juuksed ja habe. Samuti võib ta näidata ennast kuldi, koera, kassi, konna, jänesena või kivina. Elab kerise taga või saunalava all. Talle meeldib leili võtta pärast seda, kui inimesed on saunas ära käinud ja ta peseb ennast inimeste poolt juba kasutatud musta veega. Bannik saunatab pärast südaööd ja inimesed ei või sellel ajal sauna minna, sest ta võib inimese valada üle keeva veega või ka ära kägistada..

Bannikut süüdistatakse kõigis saunaõnnetustes: ta ajab inimestele peale kuuma vett, viskab kive saunaahju või koputab hirmutamiseks sauna seintele. Bannik teeb kahju (põletab naha maha, leilitab või kägistab surnuks) ainult neile, kes rikuvad keeldusid. Kui saun maha põleb, siis juhtub see sellepärast, et saunavaimu on kuidagi solvatud. Bannikut ja teisi paganlikke olendeid, keda bannik vahel sauna kutsub, solvab näiteks see, kui sauna tuuakse mingeid kristlikke kujutisi.

Bannikule jäetakse meeleheaks kuuseoksi, käär rukkileiba ja jämedat soola, kindlasti aga jäetakse pesukaussi veidi vett ja selle kõrvale seebitükk; saunast lahkudes loetakse valjusti tänupalve. Et bannik üldse kurja ei teeks, võetakse must kana, kägistatakse lind surnuks ja maetakse koos sulgedega sauna läve alla – seda püütakse teha suure neljapäeva paiku.

Naissoost bannik on bannihha või obderihha (vene банниха, байница, баенная матушка, обдериха). Obderihha on vana karvakasvanud naine, kes võib ilmuda alasti või ka kassina; elab saunapõranda all. Banniku naisversioonina võib saunas tegutseda ka Šišiga, kes on slaavlastel tuntud ka näkilaadse olendina – see tegelane teeskleb sõbralikkust ja meelitab inimese leili võtma, kuid võib inimese ka surnuks leilitada. Šišiga ilmuvat neile, kes lähevad sauna kurjadena ja ilma palvetamata.

Bannik osaleb jõuluaegsetes ennustamises. Südaööl lähevad tüdrukud lahtise saunaukse juurde ja tõstavad seeliku üles. Kui bannik puudutab tüdrukut karvase käega, saab tüdruk rikka mehe, kui palja käega, siis vaese ja kui märja käega, siis joodiku.

Täpselt südaööl saavat varastada banniku punase mütsi, mille ta on pannud saunahjule kuivama ja mis muudab banniku nähtamatuks. Pärast vargust tuleb aga kohe kirikusse joosta ja kui seda ei tehta küllalt kiiresti, jõuab bannik järgi ja tapab varga.

Pilt: Ivan Bilibin, 1934

Allikas: Wikipedia

Aprill, 2023

Vaata lisaks:

Yunak iyesi (türgi, tatari ja altai vanni- või vannitoavaim)
Šišiga (näkkolend slaavi ja komi folklooris)