Potamiidid (kreeka jõe- ja ojanümfid)

Potamiidid (Ποταμίδες), kreeka veenümfid, najaadid, jõgede ja ojade valdjad; jõejumalate ehk potamoide tütred. Potamiididest on teada sellised rühmad nagu anigriidid, ismeniidid , amnisiidid jt. Iga sellise rühma nimi on seotud selle jõe (ja jõejumala) nimega, millest nad pärinevad. Näiteks paktoliidid pärinevad Paktoli jõest, ahceloidid Ahceloosi jõest jne. Igal potamiidil oli siiski tavaliselt ka individuaalne nimi.

Igal jõel ja ojal on oma potamiid ning oma potmiidid on koguni soistel paikadel. Nagu kõiki nümfe, peetakse ka potamiide surelikes, kuid nende eluiga on tavaliselt väga pikk, kreeka ajaloolase Plutarchose sõnul kuni 9720 aastat. Potamiidid soosivad noori tüdrukuid ja eemaldavad neilt hoolikalt tedretähnid, kes neiud nende ojas suplevad. Seevast noormeeste suhtes ilmutavad nad vägivaldsust ja püüavad neid enda juurde vette tirida. On ka usutud, et just potamiidid kannavad vett allikatest suurematesse ojadesse ja jõgedesse – najaadid istuvat oma veekannuga allika ääres ja saatvat sealt edasi vuliseva oja.

Paljudes Kreeka piirkondades ohverdati potamiididele mett, võid, piima, mõnikord ka lamba- või kitsetall. Erandiks oli vein, mida potamiidid polevat ohvriannina vastu võtnud.

Allikas: Wikipedia

Aprill, 2023

Vaata lisaks:

Potamoid (kreeka jõejumalad)
Najaadid (kreeka veenümfid)