Pringel Sal (merinaine USA uuemas folklooris)

Pringel Sal, merinaine USA uuemas folklooris, keda olevat nähtud enne Diamond City hävimist orkaanis 1899. a. Diamond City oli umbes 500 elanikuga asula Põhja-Carolinas, üks vaalapüügi keskusi.

19. sajandi lõpus nähti ühel augustihommikul vees hõljumas väga suurt vaati. Vaat veeti kaldale, aga vaadi seest kostis hääli. Kui vaadilt kaas maha võeti, oli selle sees naisterahvas, kes ütles: „Tapmine peab lõppema“. Naine jäi mereranda elama ja ööbis oma suures tünnis, kuhu inimesed tõid talle voodi, tooli, vaibad jm. Hommikuti käis naine meres ujumas, kuid ta ei ujunud kunagi üksinda – nagu ta vette kahlas, ujusid tema juurde mõned pringlid. Seetõttu hakati naist kutsuma pringel Saliks (Purpoise Sal).

Kui vaalapüügi hooaeg lähenema hakkas, muutus Sal ärevaks. Ta peatas linnakeses inimesi ja ütles igaühele: "Tapmine peab lõppema." Ja kui esimene vaal kaldale veeti, nähti Sali selle juures nutvat. Inimesed hakkasid Sali vältima, sest vaalapüük oli kogukonnale peamiseks sissetuleku allikaks, Sal muutus aga aina kurvemaks.

Õhtul enne seda päeva, kui Sali saabumisest sai täis aasta, muutus Outer Banksi taevas tumedaks ja tõusis tugev tuul. Sal peatas asula tänaval kalamehe ja ütles talle: „Sind hoiatati!“ Hommikuks Diamond Cityt enam polnud. Keegi märkas meres hõljumas Sali tünni ja tünnil seimas Sali, kes aga libistas ennast tünni pealt vette ja kadus lainetesse. Varsti vajus vee alla ka tünn.

Diamond City hävis 1899. a orkaanis. 1902. aastaks oli viimane elanik linnast lahkunud ja Diamond Cityt mäletatakse kui ainsat kogukonda Põhja-Ameerikas, mida pärast orkaani uuesti üles ei ehitatud.

Allikad: mythus.fandom.com/wiki/Porpoise_Sal; / /northcarolinaghosts.com/coast/porpoise-sal/

Aprill, 2023