Pirarucu (legend arapaima tekkimisest)

Pirarucu on Amasoonase vesikonnas elava maailma ühe suurima mageveekala arapaima (Arapaima gigas) kaasnimi. Amasoonia edelaosa asustanud põlisrahvaste legendid räägivad sõdalasest nimega Pirarucu, kellest sai suur kala.

Pirarucu oli vapper, aga ka edev, isekas ja ülemäära uhke oma jõu üle. Ta ei allunud jumalatele. Ühel päeval, kui tema isa läks sõbralikule külaskäike naaberhõimude juurde, kasutas Pirarucu juhust, võttis nende külade lapsed pantvangi ja hukkas nad ilma põhjuseta.

Jumalate jumal Tupã otsustas Pirarucut karistada. Tupã kutsus tuulte jumala ja vetevoolu jumalanna ja käskis neil saata kõige tugevamad vihmasajud Tocantinsi jõe kaldal kala püüdvale Pirarucule.

Kui Pirarucu märkas jõe raevukaid laineid ja kuulis Tupã vihast häält, naeris ta irooniliselt ja teeskles, et on saabuva tormi suhtes ükskõikne. Siis saatis Tupã vihajumala Xandoré Pirarucu kohale välku lööma ja müristama. Nüüd püüdis Pirarucu põgeneda, kuid üks välgunool tabas sõdalase südant, kes aga sellele vaatamata keeldus andestust palumast.

Kui Pirarucu minestas, kandis üleujutus tema keha kergesti Tocantinsi jõkke, jumalad Xandoré ja Tupã muutsid ta aga punakaks kalaks suurte tumedate soomustega ja lameda peaga. Temast sai Amasoonases hirmu tekitav hiigelkala pirarucu / arapaima.

Allikad: Wikipedia; mythus.fandom.com/wiki/Pirarucu

Aprill, 2023

Vaata lisaks:

Arapaima